Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Vraag naar schuldhulpverlening neemt toe
28-9-2018

Een recordaantal mensen klopte in 2017 aan voor schuldhulp. Zo'n 94.000 mensen deden een beroep op schuldhulpverlening. Dit is een toename ten opzichte van 2016 toen er 89.000 mensen schuldhulp ontvingen. De gemiddelde schuld per persoon bedroeg 42.100 euro verdeeld onder 13 verschillende schuldeisers.

Deze cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag van de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet), de branchevereniging voor sociaal bankieren en schuldhulpverlening . Hoe zijn deze cijfers te verklaren en wat zijn mogelijke oplossingen om een toename van mensen met schulden te voorkomen? In dit blog bespreken we het.

Particuliere schulden opgekocht

De NVVK merkt op dat er momenteel een ware schuldenhandel actief is via incasso-ondernemingen. Deze partijen nemen grootschalige vorderingen op consumenten over van de schuldeisers. De incasso-ondernemingen proberen vervolgens de schulden (harder) te incasseren bij de schuldenaren.

Dit heeft uiteraard negatieve gevolgen voor mensen die schulden hebben, juist ook omdat vaak het overzicht ontbreekt bij zowel schuldenaren als schuldhulpverleners over hoeveel schulden er waar lopen. Het oplossen van schulden blijft daardoor eigenlijk een ondergeschoven kindje. Daarom pleit NVVK voor een verbod op verkoop van vorderingen waar geen enkele garantie of zekerheid tegenover staat.

Eerder aankloppen voor schuldhulpverlening

Opvallend is ook dat mensen steeds eerder aankloppen voor informatie en advies bij hulpinstanties. Hoe eerder een beroep wordt gedaan op een lichte vorm van schuldhulpverlening, hoe kleiner de kans dat er zwaardere middelen moeten worden ingezet door schuldenaren. Dit is ook te danken aan steeds meer maatwerk binnen de schuldhulpverlening. Vroegsignalering kan problematische schulden voorkomen en dus is het belangrijk dat hier extra aandacht voor is. De NVVK zet daarom in op nog meer maatwerk binnen schuldhulp via professionals.

Positief vooruitzicht voor schuldhulpverlening

De toekomst voor schuldhulpverlening ziet er enigszins positief uit. Dit komt mede doordat het kabinet zich sterk maakt voor een effectieve schuldenaanpak. De NVVK adviseert het kabinet wel om het complexe toeslagenstelsel grondig te hervormen en toeslagen bijvoorbeeld direct uit te betalen aan zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen en organisatie van kinderdagverblijven.

Verder maakt de branchevereniging zich sterk voor meer aandacht voor schulden bij zzp'ers en ondernemers. Door een structurele aanpak hoopt de NVVK op deze manier schulden sneller en efficiënter weg te werken of juist te voorkomen. Particulieren en zzp'ers kunnen op deze manier schuldenvrij de toekomst in.

Incasseren met respect voor de debiteur

Heeft u een particulier of zzp’er die niet wil of kan betalen? Wij gaan dan graag voor u aan de slag, neem contact met ons op of dien uw factuur online in. Als blijkt uit ons onderzoek dat er meerdere schuldeisers bij de debiteur zijn, dan gaan wij het gesprek aan om te kijken of er een betalingsregeling valt te realiseren. Veel incassobureaus hanteren een harde aanpak, maar door respect te hebben voor de debiteur en haar situatie is de kans op een succesvolle betaling vaak groter.

39 schuldhulpverlening

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.