Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Betalingstermijn langer dan 60 dagen ten einde
04-5-2017

Op 7 maart 2017 is er een wet aangenomen in de Eerste Kamer waarmee er een einde is gekomen aan een betalingstermijn langer dan 60 dagen tussen het grootbedrijf en het MKB. Met deze wet worden onredelijk lange betaaltermijnen tegengegaan, waardoor het MKB en ZZP'ers eerder recht hebben op hun geld.

Wat verandert er door deze wet?

Door deze wet mogen grootbedrijven tegenover ZZP'ers en het MKB niet langer een betaaltermijn van meer dan 60 dagen hanteren. Doen zij dit wel, dan overtreden zij daarmee de nieuwe wet die in werking is gegaan en worden er sancties opgelegd door de overheid.

Betalingstermijn aanpassen

Hoewel de wettelijke betalingstermijn is vastgesteld op 30 dagen, bleek in de praktijk dat de betaaltermijn vaak werd verlegd naar 90 of soms zelfs 180 dagen. Veel kleine bedrijven en ZZP'ers kwamen daardoor in de problemen en moesten in sommige gevallen zelfs faillissement aanvragen en hun bedrijf of online academy stoppen.

Dankzij deze wet is het dus niet meer toegestaan om extreem lange betalingstermijnen te hanteren. Compliance regels en het MVO statuut binnen Grootbedrijven gaan erop toezien dat iedereen zich aan deze richtlijn houdt.

Per 1 juli 2017 nieuwe wetgeving

De nieuwe wet is per 1 juli 2017 van kracht. Leidraad blijft een betaaltermijn van 30 dagen, maar er mag onderling een afspraak worden gemaakt voor een betaaltermijn van maximaal 60 dagen. Een contract met een betalingstermijn van meer dan 60 dagen is na 1 juli 2017 niet langer geldig. Worden er onderling geen nieuwe afspraken gemaakt? Dan wordt de betaaltermijn automatisch gewijzigd naar 30 dagen.

Vordering lang openstaan bij een klant?

Wilt u weten hoe dit in de praktijk voor uw bedrijf of organisatie werkt? Neem vrijblijvend contact op met Willems Incasso voor een passend advies. Heeft u een klant die niet binnen 30 of 60 dagen betaald? Geef uw factuur uit handen en wij gaan voor u aan de slag!

18 30 dagen betalen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.