Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Invloed van 403-verklaring op kredietbeoordeling
15-11-2019

Een dochteronderneming kan worden vrijgesteld voor het verplicht deponeren van een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Dit kan met een zogenaamde 403-verklaring van de moedermaatschappij. Veel bedrijven kiezen ervoor om het volledige vermogen onder te brengen in een holding. Hierbij wordt vaak geen rekening gehouden met het gevolg voor de kredietscores van dochterbedrijven.

Welke gevolgen brengt een 403-verklaring eigenlijk met zich mee en kan dit nadelig uitpakken voor u als ondernemer? En wat kan een ondernemer doen die te maken krijgt met een klant of leverancier die een 403-verklaring heeft aangevraagd. Is het nog wel verstandig om hiermee zaken te doen?

Wat is een 403-verklaring?

Volgens artikel 2:403 van het Burgerlijk Wetboek stelt het moederbedrijf zich aansprakelijk voor de schulden van de dochteronderneming. Een moedermaatschappij deponeert hiervoor een zogenaamde aansprakelijkheidsverklaring bij de Kamer van Koophandel. In de praktijk wordt dit dus de 403-verklaring genoemd. Het artikel 2:403 BW bevat echter meer eisen, maar vaak wordt hier niet aan voldaan. De aansprakelijkheidsverklaring mag bijvoorbeeld niet te beperkt zijn. Dit gaat regelmatig mis. Een goed voorbeeld hiervan is Shell die in een recent jaarverslag aangaf de 403-verklaring te hebben ingetrokken van dochteronderneming NAM.

Lagere scores op kredietwaardigheid

Ondernemers komen er steeds vaker achter dat ze te maken krijgen met een lagere score als het gaat om de kredietwaardigheid van hun bedrijf of ondernemingen. We schreven eerder een blog over wat ratingbureaus nu eigenlijk precies doen. Vaak zijn dit ondernemers die hun bedrijven hebben ondergebracht in een holding. Partijen die zaken met hen doen, verzoeken vaak om financieel inzicht in de bedrijven van de ondernemers. Dit doen ze om financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken. Zonder de eerder genoemde 403-verklaring worden alle bedrijven in de holding afzonderlijk beoordeeld en dit kan bijdragen aan een lagere kredietscore. Dit gaat zeker op als er bijvoorbeeld kapitaal wordt weggetrokken bij dochterondernemingen.

Ten tijde van de kredietcrisis hebben veel bedrijven gebruik gemaakt van de 403-verklaring. Zo zakte hun creditrating niet te hard naar beneden toen het wat minder ging in de BV. Een 403 verklaring kan door de moedermaatschappij worden ingetrokken door een daartoe verstrekkende verklaring bij het Handelsregister te deponeren. Het dochterbedrijf moet dan wel weer een jaarrekening deponeren. Een 403-verklaring ontslaat de BV niet van haar boekhoudverplichting.

Gevolgen van een lage kredietscore

Een lage kredietscore kan vervelende scenario's met zich meebrengen. Zo is de kans aanwezig dat u opdrachten misloopt. Eventuele prospects durven het wellicht niet aan om zaken met u te doen. Verder kan het er ook toe leiden dat uw bedrijf wordt uitgesloten als het gaat om aanbestedingen. Tenslotte is er sprake van een lagere investeringsaftrek. Kortom, een lage kredietscore werkt zeker niet in uw voordeel.

Wat moet u doen?

Wilt u gebruik maken van de 403-verklaring? Overleg niet alleen met uw accountant, maar verdiep u ook in de denkwijze van een kredietbeoordelaar. Dit kan veel nare scenario's voorkomen.

Heeft u een klant die recent een 403-verklaring heeft aangevraagd en u nu extra aandacht wilt hebben op deze debiteur? Het team van Willems Incasso uit Utrecht staat u bij in het traject van preventie tot incasso. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of dien uw factuur direct online in!

46 403 verklaring krediet

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.