Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: leed en angst ontsnappen aan de numbersgame. Alles telt.

 

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Wat zijn en doen ratingbureaus eigenlijk?
26-7-2019

Ratingbureaus… we horen er vaker over in de media en bij het doen van zaken, maar wat zijn ratingbureaus nu eigenlijk en waar houden deze bureaus zich precies mee bezig? Deze ondernemingen hebben een belangrijke functie in het hele financiële systeem. Zij worden ook wel kredietbeoordelaars genoemd en helpen andere ondernemingen met het verkrijgen van een helder inzicht in de klanten die zij bedienen. Bekende namen zijn Standard & Poor's, Moody en Fitch. Ook ondernemers kunnen hun voordelen doen bij kredietbeoordelaars om problemen te voorkomen. Willems Incasso vertelt u hier graag meer over.

Weten met wie u zaken doet

Voor bedrijven is het heel belangrijk om goed te weten met wie zij zaken doen. Hoe beter bedrijven dit weten, hoe effectiever zij kunnen voorkomen dat facturen niet betaald worden. Toch hebben lang niet alle bedrijven een goed inzicht in met wie zij zaken doen. Ratingbureaus zijn er om dit inzicht te geven. Deze bureaus maken voor bedrijven duidelijk met wie zij zaken doen en onder welke specifieke leveringsvoorwaarden zij het best zaken kunnen doen met bepaalde klanten. Enkele bekende namen in de Benelux zijn:

  • Graydon
  • Dun & Bradstreet
  • CreditSafe

Het risico op wanbetaling laten inschatten

Als een bedrijf van tevoren zou weten welke klanten zich zullen vormen tot wanbetalers, dan zou de onderneming er natuurlijk voor kiezen om geen zaken met deze klanten te doen óf om extra scherpe voorwaarden te stellen. Helaas weten bedrijven dit van tevoren in de meeste gevallen niet, waardoor veel ondernemingen te maken krijgen met wanbetalers. Ratingbureaus kunnen beoordelen hoe groot het risico op wanbetaling is. Door oude data te analyseren en vooruit te kijken kunnen zij een inschatting maken van het risico op wanbetaling. Dit risico wordt door het ratingbureau in een zogenaamde PD rating uitgedrukt, waarbij een specifiek kredietadvies wordt gegeven.

Van score AAA tot C

Een ratingbureau kan dus voor een bedrijf helder maken in hoeverre er een kredietrisico bestaat. Krijgt een klant een C score? Dan geeft dit aan dat er sprake is van een aanzienlijk kredietrisico. De beste rating, of score, die een klant kan krijgen is AAA. Ziet u als bedrijf een klant beoordeeld worden met AAA door een ratingbureau? Dan weet u dus dat het kredietrisico minimaal is. Het is dan ‘veilig’ om gewoon zaken te doen met de betreffende klant. Voor het bepalen van de PD rating wordt er door een ratingbureau naar meerdere factoren gekeken, zoals de demografische kenmerken, het eerdere betaalgedrag en de jaarcijfers.

Als u toch met een wanbetaler te maken krijgt…

Helaas is het nooit helemaal uit te sluiten dat u te maken krijgt met een wanbetaler. Een ratingbureau kan u een zeer goede indicatie van de risico’s geven, maar uiteindelijk blijft er altijd een klein risico bestaan. Heeft u te maken met een wanbetaler? Dan heeft u natuurlijk behoefte aan een betrouwbare partij die zich inzet om de factuur alsnog betaald te krijgen. In dit geval bent u altijd welkom bij Willems Incasso. Neemt u gerust eens contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

30 ratingsbureaus

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input