Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Schuldhulpverleners verwachten forse stijging hulpvragen
19-6-2020

Schuldhulpverleners hebben tussen 2008 en 2013, tijdens de financiële crisis, veel extra hulpvragen ontvangen. Nu, ruim 7 jaar na het einde van die crisis, bevinden we ons in een andere crisis die een grote impact op de financiën van velen heeft. De coronacrisis brengt niet alleen ondernemers in financieel zwaar weer, maar zorgt ook voor grote financiële problemen onder particulieren.

Diverse gemeenten en schuldhulpverleners verwachten dan ook een forse stijging van hulpvragen. Ook het kabinet heeft recent aangekondigd dat er maatregelen genomen gaan worden om de toename van mensen met schulden op te vangen. Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) onderzoekt momenteel of ze een noodstop voor mensen met problematische schulden bij diverse overheidsorganisaties kan inzetten.

Forse toename van hulpvragen verwacht

De vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, de NVVK, deed onderzoek naar de verwachtingen voor komende maanden. Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met diverse partijen om een zo helder mogelijk beeld te krijgen van de verwachtingen. Voorzitter van de NVVK, Marco Florijn, geeft aan dat het nog onduidelijk is hoeveel extra capaciteit er nodig zal zijn wanneer er een golf van hulpvragen komt. Dat er extra capaciteit nodig is om alle hulpvragen te verwerken, dat is wel duidelijk. Het aantal hulpvragen is nu al behoorlijk aan het stijgen, maar de grote golf van aanmeldingen voor schuldhulp wordt pas na de zomer verwacht. Zowel particulieren als ondernemers zullen schuldhulp nodig hebben.

Het Centraal Planbureau kwam op 16 juni met een prognose voor de Nederlandse economie. Ze verwachten een krimp van 6% in 2020. Door de corona maatregelen zien veel bedrijven hun zwarte omzetcijfers verdwijnen en plaatsmaken voor rode cijfers. Bezuinigingen en reorganisaties liggen dan voor de hand. Deze ontslagen zullen voor veel huishoudens ertoe leiden dat ze in de schulden komen.

Deurwaarder: Bellen is oplossen

Voor ons als gerechtsdeurwaarders- en incassobureau zijn het ook unieke tijden. Iedere debiteur en situatie is anders. Daarom zullen wij altijd per situatie bepalen wat de beste aanpak is. Schulden zijn vervelend en zorgen voor stress. Als een debiteur voor het eerst een brief ontvangt van een deurwaarder omdat hij een rekening is vergeten te betalen, dan zit de schrik er vaak goed in.

In het algemeen is er geen sprake van onwil en is het een openstaande rekening vaak snel opgelost. Om mensen te helpen met corona schulden is in april de campagne: Bellen is oplossen gestart. Hiermee laten wij als deurwaarder nogmaals zien dat we gewoon bereikbaar zijn en altijd zoeken naar een oplossing. Wellicht is een adempauze of een betalingsregeling een oplossing. We bekijken dit altijd en doen dit in goed overleg met de klant.

Het schrappen van de ontslagboete

Veel ondernemingen die nu steun van de overheid ontvangen geven aan dat zij toch medewerkers zullen moeten ontslaan. Ondanks het feit dat de overheid het grootste deel van de salarissen uitbetaalt. De NVVK maakt zich ook hier grote zorgen over, omdat het nog meer mensen in financiële problemen zal brengen.

Rijen voor de voedselbanken worden langer

Een wethouder van Amsterdam, Marjolein Moorman, geeft aan dat de rijen voor de voedselbank nu al duidelijk aan het groeien zijn. Dit is volgens haar een heel slecht voorteken van wat er nog komen gaat. Ook zij voorziet een grote toename van hulpvragen. Als mensen nu al niet meer kunnen voorzien in hun eigen voedsel, dan wordt dit straks alleen nog maar erger wanneer de overheid de steun stopzet. De directrice van MKBDoorgaan, Jacqueline Zuidweg, maakt duidelijk dat de grootte van de groep van mensen met problematische schulden op dit moment nog niet helder te maken is. Zij verwacht de echte stijging van hulpvragen pas te zien in juli, augustus of september.

Veel burgemeesters maken zich zorgen over kwetsbare wijken. Ze vragen om snelle actie van het kabinet in een manifest. Leerachterstanden, schulden en de werkloosheid zijn problemen die niet verder mogen verergeren, vinden zij.

Wij denken mee over de oplossing

Veel bedrijven zullen te maken gaan krijgen met facturen die niet betaald worden, of hebben hier op dit moment al in toegenomen mate mee te maken. U wilt dan kunnen rekenen op de service van een incassobureau dat meedenkt over oplossingen. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat dan voor u klaar. Wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

25 schuldhulpverleners stijging corona

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.