Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Debiteuren en de Coronacrisis: bent u de bank?
27-3-2020

 

De gevolgen van het Coronavirus op de Nederlandse en wereldwijde economie beginnen zichtbaar te worden. Beurzen hebben hun slechte weken ooit gehad en wereldwijd staan de geldpersen van de overheid op volle toeren te draaien. De Coronacrisis heeft veel bedrijven geraakt en de overheid springt bij met allerlei noodregelingen en kredieten. Maar hoe moet u omgaan met uw debiteuren en uw openstaande vorderingen? Gaat u een (kosteloze) betalingsuitstel aanbieden of blijft u uw incassobeleid handhaven? De hamvraag is: bent u de bank?

Soepelere regelingen

Veel bedrijven bieden hun klanten en leveranciers in deze tijd een soepelere betalingsregeling. Banken vallen over elkaar heen in de media om maar te laten weten dat ze enkele maanden betalingsuitstel verlenen aan getroffen ondernemers. Allemaal nobele initiatieven, maar er zal linksom of rechtsom betaald moeten worden. U heeft vast ook nog de nodige bedragen uitstaan bij debiteuren voor geleverde diensten en/of producten. Uw dagelijkse kosten lopen gewoon door. Wat gaat u dus doen?

Het verlenen van betalingsuitstel aan uw debiteuren is heel makkelijk en zal u zeker karmapunten opleveren, maar weet u wel of dit besluit niet uw eigen cash-flow en onderneming in gevaar brengt? Overleg in deze crisis weken dagelijks met uw sales- en financiële team over de stand van zaken en neem geen onverantwoorde beslissingen. Banken en de overheid staan met zakken geld klaar om u mogelijk te redden, maar vragen er wel iets voor terug. Gratis geld bestaat niet (ook al is de rente praktisch 0% bij de Europese Bank).

Bank spelen of incasseren?

De vraag waar u en ook veel van onze klanten mee zitten is of zij de bank gaan spelen of gewoon gaan incasseren. Het is een lastige vraag waarop geen eenduidig antwoord op te geven valt. Meerdere van onze klanten kiezen momenteel voor een wat zachtere aanpak. Daarbij leggen we duidelijk vast wat de nieuwe betaalafspraken zijn en voor hoelang die gaan duren. Als een van uw klanten een betalingsregeling wil treffen in verband met de Coronacrisis dan raden wij u aan die vast te leggen en zo nodig te laten ondertekenen.

Vroegsignalering extra belangrijk

Voorkomen is beter dan genezen. In deze tijd waarin veel banen op de tocht staan en meer dan 80.000 bedrijven begin maart Werktijdverkorting aanvroegen, is het zeker dat schulden gaan toenemen. Wij raden bedrijven en organisaties aan om werk te gaan maken van vroegsignalering om grote problemen met schulden te voorkomen. Wilt u advies over het opzetten van dit traject? Neem dan contact met ons op.

Incasseren tijdens de Coronacrisis

Wellicht heeft u als ondernemer uw lessen getrokken uit de kredietcrisis van 2009, heeft uw een financiële buffer opgebouwd en uw organisatie wendbaar gemaakt. Let dan extra op uw debiteuren en bel ze regelmatig. Heeft u echter door de Coronacrisis behoefte aan een betaling van een grote openstaande factuur, maar krijgt u geen gehoor van de debiteur? Ons kantoor is gewoon open en wij gaan graag voor u aan de slag om te kijken wat er mogelijk is. Dien uw factuur eenvoudig online in. Wilt u liever eerst even bellen? Dan is geen probleem, neem dan contact met ons op.

13 coronacrisis debiteuren copy

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.