Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Faillissementsaanvraag laat debiteur vaak over de brug komen
09-12-2022

Het aanvragen van een faillissement van een schuldenaar door een schuldeiser is natuurlijk nooit een eerste stap om een factuur alsnog betaald te krijgen. U begint eerst met het versturen van aanmaningen. Toch, zeker in deze tijd komt het vaker voor dat deze stap, of de dreiging ervan, nodig is om een factuur voldaan te krijgen. Dit heeft met meerdere factoren te maken, waaronder de enorme druk die op dit moment wordt uitgeoefend op de rechtspraak.

Hoe zit dit precies en waarom kan een faillissementsaanvraag uitkomst bieden bij onbetaalde facturen? Daar vertellen wij u graag meer over in dit artikel. Goed om te weten is dat het doen van een faillissementsaanvraag niet kosteloos is en er een aantal vereisten zijn. U moet dit middel als laatste gaan inzetten.

Minnelijk incassotraject is niet altijd voldoende

Wanneer een factuur onbetaald blijft, dan start u als ondernemer in de meeste gevallen een minnelijk incassotraject op. Als incassobureau in Utrecht zullen wij namens u paar keer bellen, mailen en onderhandelen met de debiteur. In veel gevallen zal dit uitkomst bieden en hoeft u geen verdere maatregelen te nemen om de factuur betaald te krijgen.

Helaas is een minnelijk incassotraject niet in alle gevallen succesvol. Wanneer dit traject geen uitkomst biedt, dan is het mogelijk om een juridische procedure te starten. Al jaren is er sprake van een overbelasting van de rechtbanken, waardoor er bij diverse vestigingen achterstanden bestaan. Hierdoor is een juridische procedure niet alleen kostbaar (denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het schrijven van een dagvaarding), maar ook langslepend.  

De kosten van de juridische procedure

Zeker wanneer een juridische procedure erg lang duurt, zoals op dit moment het geval is wegens vertragingen bij de rechtbanken, dan brengt dit ook hogere kosten met zich mee. Veel ondernemers gaan ervan uit dat deze kosten kunnen worden verhaald op de schuldenaar, maar die is niet altijd het geval. Wanneer u uiteindelijk een vonnis verkregen heeft dat u wenst te executeren, dan kan het zijn dat er geen verhaal geboden wordt door uw debiteur. Dit betekent in de praktijk dat u de proceskosten niet kunt verhalen bij de schuldenaar. Deze kosten komen nu voor uw eigen rekening. We schreven in november 2021 een uitgebreid artikel over de betaling van de proceskosten. Lees dit blog eens rustig door.

Aanvragen van faillissement

Blijft uw factuur of facturen openstaan en is een minnelijk incassotraject niet succesvol gebleken? Laat de debiteur niets meer van zich horen? Is er geen zicht op een betaling? Dan kunt u een aanvraag tot faillissement van de schuldenaar indienen. We noemen dit een verzoekschrift. Op deze manier voorkomt u een juridisch langdurig proces en gaat u direct over tot het zwaarste middel.

Daarnaast blijkt dat het aanvragen van faillissement van de schuldenaar in veel gevallen leidt tot het snel ontvangen van het te betalen factuurbedrag. De debiteur wil namelijk vaak helemaal niet failliet verklaard worden, dus die zal en moet nu wel iets van zich laten horen. Het aanvragen van een faillissement is dus zowel een snellere oplossing en een alternatief voor de gang naar de rechtbank voor een juridische procedure om de factuur betaald te krijgen.

Er zijn echter wel wat vereisten om een aanvraag te kunnen doen. Om het faillissement van een schuldenaar, zoals een B.V., aan te vragen, gelden de volgende vereisten:

  1. De aanvrager (verzoeker) dient een opeisbare vordering op de schuldenaar te hebben.
  2. Er dient nog minimaal één andere schuld aanwezig te zijn. Dit heet de steunvordering.
  3. Eén van de vorderingen onder 1 of 2 moet opeisbaar zijn op het moment van de faillissementsaanvraag;
  4. De rechter moet van oordeel zijn dat de schuldenaar in de toestand verkeert dat hij is opgehouden met betalen.

Bij het laatste punt spelen alle omstandigheden van het geval mee. Punt 2 is een belangrijk vereisten om een verzoekschrift in te kunnen dienen. Als u zich kunt verenigen met een andere debiteur, dan maakt dat uw verzoek sterker.

Faillissement aanvragen kan niet altijd

Uiteraard kan er niet in alle gevallen een faillissement worden aangevraagd. Op verzoek van een schuldeiser kan een schuldenaar failliet worden verklaard wanneer de schuldenaar ‘in een toestand verkeert waarin hij is opgehouden met betalen’. Hiervoor is het nodig dat er minimaal twee schuldeisers zijn die niet betaald krijgen van de betreffende schuldenaar. Het is aan de schuldeiser om bewijs te leveren dat er daadwerkelijk meerdere schuldeisers zijn.

Altijd eerst een minnelijk incassotraject

Het aanvragen van een faillissement van de schuldenaar kan worden gezien als een laatste middel om een factuur betaald te krijgen. Er is altijd eerst een minnelijk incassotraject nodig dat, zoals eerder genoemd, in veel gevallen succesvol is. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar wanneer u een minnelijk incassotraject wilt starten. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw dossier te bespreken of dien het online in.

49 Faillissementsaanvraag debiteur dreiging

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.