Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 4 Soorten debiteuren en hoe u ermee moet omgaan
05-6-2020

Debiteuren kunnen natuurlijk allemaal in één groep geplaatst worden. Het zijn klanten die de factuur van uw bedrijf niet willen of kunnen betalen. Wanneer we eens beter naar de groep van niet-willende debiteur kijken, dan zien we dat deze groep kan worden opgedeeld in kleinere groepen. Er zijn namelijk vier verschillende soorten debiteuren!

Iedere soort debiteur heeft een andere aanpak nodig. Wij geven u inzicht in 4 verschillende soorten debiteuren. Ook geven wij u tips hoe u met deze soort debiteur moet omgaan.

1. De kamikaze debiteur

Op de eerste plaats kennen we de kamikaze. Dit is een debiteur die aangeeft dat u vooral niet moet pushen om de factuur betaald te krijgen, want uiteindelijk wordt u daar zelf alleen maar slechter van. De debiteur zal dan namelijk, naar eigen zeggen, faillissement aan moeten vragen en dan ontvangt u geen cent. Het is belangrijk om deze debiteur te vragen om bewijzen aan te leveren. Ontvangt u deze niet? Dan kunt u gerust een gerechtelijke procedure starten. In de meeste gevallen zal de debiteur de factuur dan alsnog voldoen om te voorkomen dat er daadwerkelijk faillissement uitgesproken wordt. U kunt ook een betaaltermijn met deze debiteur afsluiten. Vaak wil hij deze nog wel betalen.

2. De tijdrekker debiteur

Sommige debiteuren halen alles uit de kast om extra tijd te winnen tot u daadwerkelijk een gerechtelijke procedure start. Deze debiteur noemen we ook wel de tijdrekker. Vaak doet deze debiteur meerdere malen de belofte dat de factuur betaald zal worden, maar steeds wordt deze belofte niet nagekomen. Deze debiteur heeft heel veel smoesjes. Deze debiteur doet ook vaak beloften over betalingsregelingen, welke eveneens niet na worden gekomen.

Hij doet er alles om te voorkomen dat u de vordering overhandigt aan een incassopartij. De tijdrekker doet dit vooral in de hoop dat u de factuur uiteindelijk vergeet of er geen zin meer in hebt. Wij adviseren u om snel te handelen als het om deze debiteuren gaat. Eis een snelle betaling en leg afspraken vast. Ontvangt u deze niet? Dan nemen wij de vordering graag zo snel mogelijk van u over.

3. De onzichtbare debiteur

Er zijn debiteuren die er een kunst van maken om zo onzichtbaar mogelijk te worden voor uw bedrijf. De telefoon wordt niet opgenomen of u krijgt te horen dat het nummer niet meer in gebruik is. Het adres van de debiteur blijkt niet (meer) te kloppen en u ontvangt meldingen dat uw mails niet bij de juiste persoon terecht komen. Deze debiteur lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Het kan voor u lastig zijn om toch nog contact te krijgen met de onzichtbare debiteur. Wij nemen deze taak graag van u over.

4. De vechter debiteur

U heeft vast ook al eens te maken gehad met een vechter, een echte strijder, die bij het eerste contact al erg agressief reageert. Deze debiteur geeft vaak duidelijk aan niet van plan te zijn de factuur te voldoen, omdat deze niet klopt, niet eerlijk is of omdat de debiteur daar ‘gewoon geen zin in heeft’. Dergelijke debiteuren geven ook vaker aan dat zij schade hebben geleden, of dat zij slachtoffer zijn van bureaucratie en daarom van mening zijn dat de factuur onrechtmatig is. Het is belangrijk om te vragen om bewijzen van de geleden schade. Deze bewijzen zult u vaak niet ontvangen. U kunt gewoon een gerechtelijke procedure starten.

Ruime ervaring met iedere type debiteur

We hebben u voorgesteld aan enkele debiteuren, maar er zijn nog meer soorten debiteuren. Willems Incasso uit Utrecht heeft ervaring met elke soort debiteur. Wij staan graag voor u klaar om uw openstaande vorderingen van u over te nemen. Wilt u meer weten over onze diensten en mogelijkheden? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

23 soorten debiteur

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.