Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws DuPont-analyse: krijg inzicht in geldstromen
07-2-2020

 

Er zijn veel methodes en modellen om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van uw organisatie. Het DuPont model is al bijna 100 jaar oud, maar nog steeds goed toepasbaar. Het model toont op een eenvoudige manier aan wat het effect kan zijn van inkoopbesparingen op de rentabiliteit van de organisatie. Als u als creditmanager of CFO dit model begrijpt en toepast, kunt u ook vandaag het verschil ermee maken. Wij leggen het u uit in dit artikel.

DuPont-analyse

De DuPont-analyse kan goed worden toegepast om de winstgevendheid van uw bedrijf in kaart te brengen. Deze bedrijfseconomische analyse biedt een formule die makkelijk toegepast kan worden voor het analyseren van de zogenaamde onderliggende factoren. Makkelijker gezegd is de DuPont-analyse een eenvoudige methode om vast te stellen wat het effect van een kostenvermindering is op de rentabiliteit.

De naam DuPont analyse komt van het Amerikaanse bedrijf DuPont Corporation. Dit bedrijf werd in 1802 opgericht door de chemicus en industrieel expert Éleuthère Irénée du Pont. Hieronder ziet u het model:

06 dupont schema

Drie factoren binnen de DuPont-analyse

Binnen de DuPont-analyse kunnen we drie specifieke factoren onderscheiden. De netto winstmarge is de eerste factor en is bedoeld om het operationele management te evalueren. De asset turnover, ofwel het niveau waarop activa zorgen voor omzet, is de tweede factor. Deze factor is bedoeld om de investeringen te evalueren. De leverage is de derde factor en deze is bedoeld om een inschatting te verkrijgen van de mate waarin een bedrijf de winst verhoogt door middel van financieel management.

De drie vormen van management

We kunnen ook kijken naar de drie vormen van management die betrokken zijn bij de DuPont-analyse. Op de eerste plaats is dat financieel management. Om dit te kunnen evalueren is het nodig om de cashflow te berekenen. Hierbij kan het gaan om de operationele cashflow en quick of current cashflow. Dan is er het investeringsmanagement. De asset turnover dient te worden opgedeeld voor een goede evaluatie. Tot slot is er het operationeel management. Deze evaluatie is wat uitgebreider, vooral omdat er meerdere stappen nodig zijn om de winstmarge te berekenen. Uiteindelijk wordt op basis daarvan een analyse gemaakt van de onderliggende factoren.

“Met het verlagen van de kosten, dus ook van de inkoopprijzen, wordt de winstmarge positief beïnvloed”

Waarom gebruik maken van het DuPont-schema?

Voor bedrijven is het belangrijk om goed te weten hoe het gesteld is met de financieringskasstroom, de investeringskasstroom en de operationele kasstroom. Door gebruik te maken van het DuPont-schema worden deze kasstromen helder in kaart gebracht en kan worden vastgesteld hoe de kasstromen verlopen. Uiteindelijk verkrijgt u twee kengetallen, namelijk de omloopsnelheid van het totale vermogen en de brutomarge, zodat duidelijk wordt hoe rendabel de onderneming is.

Goed cashmanagement is onmisbaar

De omloopsnelheid kan sterk worden beïnvloed door cashmanagement. Het rendement van een bedrijf wordt hoger wanneer geld sneller binnenkomt en minder snel wordt uitgegeven. Wanneer facturen door uw klanten snel worden betaald is het rendement hoger dan wanneer facturen onbetaald blijven. Heeft u veel te maken met oninbare facturen? Schakel dan Willems Incasso uit Utrecht in om u te helpen het rendement van uw bedrijf te verbeteren. Dien eenvoudig uw factuur online in en wij gaan voor u aan de slag.

06 dupont analyse

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.