Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Verplicht digitaal procederen vanaf medio 2017
09-6-2017

De Raad voor de rechtspraak heeft aan de minister van Veiligheid en Justitie geadviseerd om op korte termijn aan te vangen met verplicht digitaal procederen. Het betreft de uitvoering van een wet die reeds door het parlement is. Wat voor gevolgen heeft dit voor advocaten en ondernemers? Wij vertellen u er graag meer over in dit artikel.

 Stapsgewijze invoering

De Raad stelt voor om per 12 juni 2017 te beginnen met verplicht digitaal procederen in bewarings- en asielzaken. Daarnaast moeten advocaten die voor meer dan € 25.000,00 een belang hebben in civiele handelsvorderingszaken bij de rechtbanken van Gelderland en Midden-Nederland dit vanaf 1 september ook digitaal doen.

Het gaat dan om zaken waarbij het verplicht is om een advocaat in de arm te nemen. Hierover is positief advies uitgebracht door de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, de Nederlandse orde van advocaten en de IND. Digitaal procederen is mogelijk op twee manieren: via het Aansluitpunt Rechtspraak en via Mijn Rechtspraak.

Nu nog niet verplicht

Digitaal procederen is op dit moment nog vrijwillig. De Raad constateert dat er nog niet in alle gebieden voldoende ervaring is opgedaan met deze nieuwe mogelijkheid. Asiel- en bewaringszaken zijn al bijna zesduizend keer digitaal ingediend, een kwart van het totaal, maar bij civiele zaken ligt de balans heel anders.

Ondanks een uitgebreid testproces is er nog vrijwel geen praktijkervaring: bij de twee rechtbanken die worden voorgesteld door de Raad zijn in totaal slechts drie zaken digitaal ingebracht. Dat komt ook doordat de drempel op dit moment nog hoog ligt, met naast uiteraard de nieuwe manier van indienen ook onder meer nieuw procesrecht en het feit dat beide partijen akkoord moeten zijn over deze vorm van procederen. Vandaar dus ook de keuze voor een stapsgewijze invoering.

Toekomst van procederen

De Raad voor de rechtspraak is voornemens om het digitaal procederen pas overal verplicht te stellen als er veel zekerheid is over het nieuwe systeem. Pas na een evaluatie met de rechtbanken van Gelderland en Midden-Nederland, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en de Nederlandse orde van advocaten over de resultaten van de invoering van het verplicht digitaal procederen bij civiele handelsvorderingszaken met een belang hoger dan € 25.000,00 zal deze manier van procederen ook verplicht worden gesteld bij de andere negen gerechten.

Dat zal naar verwachting nog tot in 2018 duren. Ook bij het bestuursrecht zal een verplichting nog enige tijd op zich laten wachten. De mogelijkheid wordt wel opengesteld, bijvoorbeeld ook bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Nadere details over het tijdspad zullen waarschijnlijk in het najaar van 2017 volgen.

Digitaal procederen

Heeft u als advocaat advies nodig over transformatie van dagvaarding naar oproeping? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

23 Digitaal procederen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input