Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Onderzoek: Sociaal Incasseren scheelt kosten
10-3-2017

De laatste jaren is er meer belangstelling voor schuldenproblematiek. Zo heeft onlangs nog de documentaireserie ‘Schuldig’ pijnlijk blootgelegd hoe de huidige manier van incasseren vanuit sociaal en maatschappelijk oogpunt haast ondoenlijk is.

Debiteuren die het financieel al moeilijk hebben belanden in nog grotere problemen als zij te maken krijgen met incassobureaus en deurwaarders.

Ook binnen de branche van creditmanagers en gerechtsdeurwaarders is dit een actueel discussieonderwerp. De Vereniging voor Credit Management heeft de methode Sociaal Incasseren geïntroduceerd. Uit onderzoek blijkt dat deze methode effectief is en uiteindelijk een kostenbesparing oplevert.

Wat is Sociaal Incasseren?

Het begrip Sociaal Incasseren is bij de meerderheid van de creditmanagers en gerechtsdeurwaarders al bekend. Bij deze methode wordt er niet gekozen voor een harde aanpak, maar zoeken ze samen met de debiteur naar een oplossing waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden en situatie van de debiteur en maatwerk wordt geboden.

Zo ook bij

Willems Gerechtsdeurwaarders en Incasso.

Ons alternatieve incassoproces bestaat  uit twee onderdelen.

  1. Acties en handelingen om de debiteur tot betaling te bewegen;

    Zoals bijvoorbeeld bij het eerste bezoek van de deurwaarder al direct een mogelijkheid voor een betalingsregeling bieden, persoonlijke berichten sturen en herhaalde bezoeken tot een contact tot stand komt.

  2. Acties en handelingen om de debiteur te ondersteunen bij zijn wens om zijn schuld te voldoen;

    Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van een betalingsregeling met een flexibel aflossingsbedrag per periode of  betalingstermijn, ondersteuning bij schuldeninventarisatie en vaststelling afloscapaciteit en tevens verwijzing naar eerste en tweedelijns opvang van de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Het doel is om de debiteur te helpen en te voorkomen dat hij verder in de problemen raakt. De meeste debiteuren willen hun openstaande rekeningen wel betalen, maar kunnen dit niet of niet meer door oorzaken als het verlies van een baan of echtscheiding. Schroom speelt bij deze groep vaak een rol bij het ontstaan van problematische schulden.

Positief effect

Sociaal Incasseren wordt al in vele sectoren toegepast, het meest in de Business to Consumer organisaties zoals energiebedrijven, zorgverzekeraars en verhuurders. Volgens de meerderheid van de respondenten die aan het onderzoek van de VVCM deelnamen is Sociaal Incasseren op termijn een positieve en effectieve methode die op termijn kostenbesparend is, bijvoorbeeld doordat er geen gerechtelijk traject wordt ingezet.

Bij de overheid wordt aanzienlijk minder gebruik gemaakt van Sociaal Incasseren omdat zij gebonden is aan strenge wet- en regelgeving. Ook bij Business to Business organisaties wordt de methode minder vaak toegepast.

Sociale kant van incassotrajecten

Voor onze opdrachtgevers kijken wij altijd naar wat er mogelijk is bij de debiteur. Hierin proberen we een zo goed mogelijke regeling te treffen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Nadenkertje:  90 procent van de schuld wordt veroorzaakt door het inkomen

10 sociaal incaseren

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input