Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Doen bewindvoerders hun werk wel goed?
19-10-2018

Veel mensen die onder bewind staan, zijn niet tevreden over de mate van hulpverlening die ze krijgen. Zo blijken bewindvoerders niet altijd goed bereikbaar te zijn of zijn schulden zelfs hoger geworden. Schuldenaars krijgen vaak brieven binnen van deurwaarders en incassobureaus terwijl deze terecht moeten komen bij de bewindvoerder. Dit brengt de vraag met zich mee of bewindvoerders hun werk wel goed doen of dat ze alleen maar voor meer problemen zorgen. Wat is eigenlijk hun taak en wat mogen mensen met schulden van hen verwachten?

Wat is de rol van bewindvoering?

Bewindvoering heeft als doel om de situatie van een schuldenaar te stabiliseren en de basisvoorzieningen te betalen. Indien nodig kan een bewindvoerder besluiten om iemand door te sturen naar schuldhulpverlening om zo effectief aan de schuldenlast te werken. Een bewindvoerder wordt altijd aangesteld door de kantonrechter en deze persoon houdt eveneens toezicht op de desbetreffende bewindvoerder.

Bewindvoerders moeten voldoen aan kwaliteitseisen

Een bewindvoerder moet sinds 2014 aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Deze eisen hebben betrekking op opleiding, bedrijfsvoering en integriteit. Ze worden hierin jaarlijks gecontroleerd door een accountant. Deze wijziging moet ervoor zorgen dat mensen die onder bewind staan, verzekerd zijn van professionele hulpverlening. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd goed te werken.

Zwarte lijst

Schuldenaars die niet tevreden zijn over de bewindvoering kunnen er voor zorgen dat bewindvoerders op een zwarte lijst komen te staan. Vanuit diverse groepen wordt hier volop voor gepleit, onder meer vanuit plaatselijke overheden. Er zijn zelfs al gemeentes die niet meer willen samenwerken met diverse bewindvoerders vanwege hun te commerciële insteek zonder dat schuldenaars daadwerkelijk worden geholpen om hun situatie te stabiliseren en om weer zelf hun financiële huishouding te leren beheren.

Begin dit jaar stelden de Kamerleden Van Nispen en Van Dijk, beide van de SP, Kamervragen ( aanhangselnummer 1866 ) aan de minister Dekker van Rechtsbescherming over het tekortschietende toezicht op malafide bewindvoerders. Minister Dekker gaf aan in zijn reactie dat hij geen voorstander is van een online zwarte lijst. Ook is het niet de bedoeling dat bewindvoerders misbruik maken van hun positie.

Beperkt urenbudget en meer transparantie

De andere kant van de medaille is dat het voor bewindvoerders haast onmogelijk is om geen fouten te maken. Ze liggen namelijk sterk onder een vergrootglas en de invloed van social media levert hier zeker een bijdrage aan. Bij het minste of geringste staat er een klacht op Facebook. Voor bewindvoerders is het niet altijd eenvoudig om alles te structureren voor schuldenaren vanwege het beperkte urenbudget en voor mensen met schulden is het vaak niet duidelijk wat ze van een bewindvoerder mogen verwachten. Er is daarom een dringende vraag richting de overheid om meer te investeren in duidelijke communicatie en een betere controle op bewindvoerders.

Debiteur onder bewind

Heeft u een debiteur die onder bewind staat, dan moet u vaak een lange adem hebben. De spreekwoordelijke ‘kip’ is immers al kaal geplukt en de veren groeien niet zo snel terug. Door het hebben van een goed debiteurenbeleid en het uitvoeren van een credit check kunt u deze situatie mogelijk in de toekomst voorkomen. Als u een debiteur heeft die zijn rekeningen niet wilt betalen, neem dan contact met ons op en wij gaan voor u onderzoeken welke middelen u kunt inzetten.

42 bewindvoerders

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.