Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: schulden zijn het paard waarop het vertrouwen vertrekt.

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Heeft uw CFO een goed analytisch vermogen: 8 checks
01-10-2021

Een goede CFO, ook wel een chief financial officer of financieel directeur, moet over een goede mix beschikken van de juiste soft en hard skills. Door de juiste vaardigheden kan zij haar taken goed uitvoeren. Een belangrijke vaardigheid is het hebben van analytisch vermogen. Heeft uw CFO dit?

In een dynamische wereld met veel onzekerheden is grip op de zaak erg belangrijk. Een CFO moet de financiële gezondheid bewaken en hier strak op sturen. Het analytisch vermogen moet hierbij optimaal zijn. Vraagt u zich af of uw CFO een goed analytisch vermogen heeft? Dan kunt u dit checken aan de hand van onderstaande 8 kenmerken.

1. U ziet wel eens een besluiteloze houding

Merkt u dat uw CFO wel eens besluiteloos overkomt als hem of haar iets wordt voorgelegd? Bestempel dit dan niet direct als negatief, want het is een kenmerk van een sterk analytisch vermogen. Het is namelijk zo dat de CFO de tijd neemt om alle opties goed tegen elkaar af te wegen en dit zorgt voor de soms wat besluiteloze houding. Uiteindelijk komt de CFO altijd met een weloverwogen beslissing. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een haalbaarheidsanalyse van een grote factuur die open blijft staan.

2. Een relatief lang denkproces

Het doorhakken van knopen is niet makkelijk voor een CFO. Doet een financieel directeur dit eigenlijk vrij snel en gemakkelijk? Dan betekent dit eigenlijk dat het analytisch denkvermogen niet optimaal is. Iemand met een goed analytisch denkvermogen blijft namelijk beschouwen en denkt soms erg veel en lang na voordat er uiteindelijk een keuze wordt gemaakt.

3. De schakels worden snel vastgesteld

Alles staat met elkaar in verbinding. Dit is een gegeven waar iemand met een goed analytisch vermogen van overtuigd is. Dat betekent niet dat alle schakels ook direct duidelijk in beeld zijn. Wel is het zo dat de CFO met een scherp analytisch vermogen makkelijk en binnen relatief korte tijd verbanden kan leggen die anderen niet zo snel opmerken.

4. Bijzaken apart zetten van de hoofdzaken

Als er te veel tijd wordt besteed aan bijzaken, dan betekent dit dat er tijd wordt weg geknabbeld van de focus op hoofdzaken. Dit is niet de bedoeling en iemand met een goed analytisch vermogen weet dit dan ook goed te voorkomen. Een ervaren CFO met een goed ontwikkeld analytisch vermogen kan goed onderscheid maken tussen bijzaken en hoofdzaken.

5. De kern van het vraagstuk spotten

Een vraagstuk wordt vaak lastiger gemaakt dan het in werkelijkheid is. Er worden omwegen gemaakt, de zaken worden complexer gemaakt en er wordt steeds meer bij gepakt. Dit zorgt er al snel voor dat het vraagstuk ingewikkeld wordt. Een financieel directeur met een goed analytisch vermogen ziet direct de essentie of de kern van het vraagstuk door alle ‘poespas’ snel weg te filteren.

6. Van alle kanten belichten

Er is nooit maar één kant en dit is iets waar een CFO met een scherp analytisch vermogen zich goed bewust van is. Deze CFO bekijkt alles altijd van meerdere kanten. Elk vraagstuk wordt van alle kanten belicht voordat er een oordeel wordt gegeven.

7. Dé gesprekspartner die vraagt en luistert

Een CFO met een goed analytisch denkvermogen is iemand die geen genoegen neemt met een half woord. Dit is een professional die goed is in doorvragen, om zo tot de kern van een vraagstuk te komen. Daarnaast is het een absolute meester in luisteren en het schenken van de juiste dosis aandacht wanneer het moment of de situatie daarom vraagt.

8. Alle consequenties worden overzien

Het maken van een keuze gebeurt op één moment, maar het gevolg kan voor altijd zijn. Juist dit gegeven zorgt ervoor dat de CFO met een sterk analytisch vermogen ervoor zorgt dat alle consequenties duidelijk zijn. Een Dupont-analyse kan hierbij helpen. Hij of zij bekijkt wat de gevolgen zijn van elke keuze, zodat ook duidelijk is wat er verwacht kan worden wanneer een keuze eenmaal is gemaakt.

Ziet u dat de openstaande facturen opstapelen?

Iemand met een scherp analytisch vermogen ziet natuurlijk ook dat het aantal openstaande facturen stabiel blijft of groter wordt in plaats van kleiner. Dit vertelt u dat het tijd is om actie te ondernemen. Hoe meer facturen te lang open blijven staan, hoe groter het risico voor uw eigen cash flow. Heeft u veel niet betalende klanten? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Ons team staat voor u klaar!

39 cfo analytisch vermogen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input