Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Haalbaarheidsanalyse: blijven schrijven of naar de rechter?
25-9-2020

Als u te maken heeft met een klant die de rekening niet wil betalen, dan geeft u na de derde herinnering de zaak uit handen aan een gerechtsdeurwaarder. Deze zal vervolgens de zaak met de debiteur proberen op te lossen. Als er geen gehoor komt op al onze belletjes en mailtjes, dan is de volgende stap om naar de rechter te gaan. Voordat wij dit voor u doen, maken we eerst een haalbaarheidsanalyse. Wat dit precies is bespreken we in dit blog.

Bedrijven die te maken krijgen met klanten die de factuur niet betalen komen vaak op een moment waarop zij zich afvragen of het niet beter is om naar de rechter te stappen. Soms is dit inderdaad een juiste oplossing, maar in andere gevallen is het beter om juist te voorkomen dat er een rechter aan te pas moet komen. Een haalbaarheidsanalyse kan u inzicht geven in hoeverre het haalbaar is om vervolgstappen te zetten.

Wat is het nut van een haalbaarheidsonderzoek?

In de praktijk komt het vaker voor dat bedrijven de zaak uiteindelijk voor de rechter brengen om de factuur betaald te krijgen. Helaas komt het in de praktijk ook vaker voor dat dit niet de beste beslissing bleek. Wanneer u een rechter inschakelt, dan krijgt u namelijk met extra kosten te maken.

Denk bijvoorbeeld aan de correspondentie tussen uw advocaat / deurwaarder en die van de tegenpartij, aan de tijd voor het opstellen van een goed dossier en natuurlijk aan de griffiekosten die moeten worden voldaan. Dit kan per vordering (afhankelijk van het geldbedrag) al snel honderden euro’s zijn. Een haalbaarheidsonderzoek laat u zien of het verstandig is om een rechtszaak te starten of dat u beter andere stappen kunt ondernemen.

In hoeverre is een rechtszaak haalbaar?

Het is verstandig om een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren. De uitkomst van het onderzoek geeft u een goede indicatie van de risico’s wanneer u een rechtszaak zou starten. Het is niet eenvoudig om vast te stellen of een rechtszaak haalbaar is. Hiervoor is het nodig om eerst zeker te stellen dat u daadwerkelijk ergens aanspraak op kunt maken. Vervolgens zal al het bewijsmateriaal verzameld moeten worden, zoals contracten en voorwaarden. U mag geen rechtszaak starten zonder de tegenpartij eerst zelf te hebben aangesproken. Het is belangrijk dat u ook aan kunt tonen dat u de tegenpartij heeft benaderd, waardoor een schriftelijke benadering vaak de beste keuze is. Zo zijn er nog enkele factoren die bepalen of een rechtszaak haalbaar is of niet.

Alle kosten van de rechtszaak moet u voorfinancieren. Als u overtuigd bent van uw gelijk en u dit ook perse wilt halen dan moet u nog wel afwegen of de debiteur ook de middelen heeft om u te betalen. Natuurlijk kan er een betalingsregeling getroffen worden. Voor facturen van een laag bedrag kan het onrendabel zijn om naar de rechter te gaan. Echter de kans op inning na het vonnis is voor vordering van een laag bedrag vele malen groter dan van een vordering  ter grootte van een jaarsalaris.

Verschil tussen bedrijf of natuurlijk persoon

Een andere factor om rekening mee te houden in een haalbaarheidsanalyse is de ‘vorm’ van de tegenpartij. Gaat het om een consument die de factuur niet wil betalen of gaat het om een onderneming? Dit maakt een groot verschil. Het is namelijk zo dat bedrijven niet beschermd hoeven te zijn, maar dat consumenten dit wel zijn. Consumenten genieten van extra bescherming in het consumentenrecht, waardoor het lastiger kan zijn om een rechtszaak tot een goed einde te brengen. U moet echt goed kunnen aantonen dat u de consument op allerlei manieren de mogelijkheid hebt gegeven om de betaling te doen. Ook mogen er geen onduidelijkheden in uw algemene voorwaarden zitten. De advocaat van de tegenpartij zal deze en de overeenkomst uitgebreid nalezen en iedere fout tegen u gebruiken.

Voorkomen dat er een rechtszaak moet worden gestart

In alle gevallen is het belangrijk om zo veel mogelijk te voorkomen dat er een rechtszaak moet worden gestart. Er is immers altijd een kans aanwezig op afwijzing van uw vordering of, nog erger, een vonnis dat niet verhaald kan worden op de schuldenaar door een gebrek aan inkomen en/of vermogen.

Natuurlijk wilt u openstaande vorderingen wel betaald krijgen. Willems Incasso & Gerechtsdeurwaarders uit Utrecht start graag een succesvol minnelijk incassotraject voor u op. Wij nemen de vordering van u over en gaan ermee aan de slag om de factuur toch betaald te krijgen. Benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op.

39 haalbaarheidsanalyse rechter incasso

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.