Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Zijn uw contracten voorzien van eigendomsvoorbehoud?
06-10-2017

Het opstellen van zakelijke contracten lijkt op het eerste gezicht helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste onderdeel van een contact zijn natuurlijk de gewenste afspraken netjes onder elkaar. Vermeld daarbij ook de rechten en plichten van alle betrokken partijen. Dat kunt u, natuurlijk in overleg met die ander partij, toch makkelijk zelf?

Toch zien wij het helaas vaak misgaan met zelfgemaakte copy-paste contracten. Bij de levering van producten is het verstandig om uw contracten te voorzien van eigendomsvoorbehoud. Wat dit precies is leggen wij u graag in dit blog uit.

Genoeg redenen voor een overleg

Wettelijk gezien is er geen enkele reden waarom een door uzelf opgesteld contract niet bindend zou zijn. Maar er zijn een aantal goede redenen aan te voeren om toch in overleg te treden met een expert. Het is namelijk heel makkelijk een belangrijk detail over het hoofd te zien.

Eigendom van het geproduceerde

Wanneer u een koopcontract afsluit voor bijvoorbeeld een nieuwe machine, dan staat daar vaak een eigendomsvoorbehoud in. Dat betekent in feite dat u het geld om het eigendom te betalen, leent van een derde instantie of direct van de koper. Natuurlijk staat een dergelijke clausule niet voor niets in het contract.

Afspraken gebruiksrecht en eigendom

U wordt pas eigenaar van een bezit wanneer u de volledige betaling verricht hebt. Bij gewone aankopen in een winkel, supermarkt of bij een producent hoeft het eigendom geen probleem te zijn.
Maar bij onroerend goed, machines of grotere aankopen op afbetaling wordt het noodzakelijk afspraken in het contract op te nemen over het gebruiksrecht en het eigendom van het gekochte. De koper wordt dan pas eigenaar wanneer de volledige som van het verschuldigde bedrag betaald is.

Ook voor bepaalde producten, zoals vertalingen, wordt een eigendomsvoorbehoud in het contract opgenomen. Het vertaalde werk blijft dan officieel eigendom van de vertaler, tot het moment waarop de cliënt de factuur betaald heeft.

Zelf te maken met uitgesteld eigendom?

Als uw bedrijf betrokken is bij handel in roerende zaken, objecten met een copyright of ander objecten met een uitgesteld eigendom is het belangrijk een eigendomsvoorbehoud op te nemen in uw contracten.

Schakel een expert in

Om dat op de juiste en correcte manier te doen, kunt u beter niet zelf uw contracten opmaken, maar contact opnemen met een gespecialiseerde jurist. Via Incassoline kan een jurist u adviseren en ondersteunen bij het opstellen van een juiste overeenkomst. Doe de omzetverlies-check geheel gratis!

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.