Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Overzicht van wetswijzigingen rondom schulden in 2022
07-1-2022

De start van een nieuw kalenderjaar is traditiegetrouw het moment om nieuwe wetswijziging van kracht te laten worden. Rondom schulden, incasso en preventie zijn er een aantal wijzigingen. Wij vertellen u graag meer over de belangrijkste wetswijzigingen rondom schulden per 1 januari 2022.

Regels van afgelopen jaar

In het afgelopen jaar, 2021, zijn er al meerdere wetswijzigingen doorgevoerd die voor mensen met schulden zeer ingrijpend waren. Door de coronapandemie zijn meer mensen in de schulden terechtgekomen, waardoor ook meer mensen met de wetten op dit vlak te maken hebben gekregen.

Bij beslag op inboedel en bankbeslag ontstond er door de wetswijziging ‘Beslagvrijevoet’ een betere bescherming, maar er werd ook een nieuwe beslagvrije voet ingesteld. Belangrijke veranderingen voor mensen met schulden. Sinds 1 januari 2022 gaan er wederom een aantal wetswijzigingen van start.

De 5 procent regel is aangepast

In 2020 kwam er een belangrijk probleem aan het licht. Het was namelijk zo dat vakantiegelden niet altijd aan de polis administratie werden doorgegeven. Dit zorgde ervoor dat de beslagvrije voet werd berekend naar 95 procent van het inkomen zónder de vakantiegelden. De regel wordt aangepast en nu moet er altijd minstens 5 procent van het totale inkomen beschikbaar blijven voor verrekening of beslag.

Wordt er een hoger percentage berekend? Dan wordt het percentage automatisch teruggebracht naar de 95 procent. Per 1 januari 2022 wordt er geen vast bedrag meer doorgegeven aan de uitkeringsinstantie, maar wordt er een beslagvrije voet toegepast van 95 procent van de bijstandsnorm. Door deze wijziging kunnen fouten zo veel mogelijk worden beperkt.

Instemmen met een schuldregeling

Bij teveel ontvangen uitkering mochten SVB, UWV en gemeenten niet met een schuldregeling instemmen. Hierbij ging het om een regeling tegen finale kwijting, indien de vordering jonger dan 10 jaar was en er sprake was van schending van de inlichtingenplicht. Ook dit is per 1 januari 2022 aangepast in de wet. Het verbod is vanaf dit moment beperkt tot vorderingen waarbij er sprake is van aantoonbare grove schuld of opzet. Heeft iemand dus opzettelijk informatie achtergehouden en daarmee teveel uitkering ontvangen dat terugbetaald dient te worden? Dan mag er niet worden ingestemd met een schuldregeling tegen finale kwijting. In andere gevallen mag dit nu wel.

Meer wetswijzigingen in voorbereiding

Bovenstaande wijzigingen in de wet zijn inmiddels al van kracht, maar er zijn ook nog een aantal wijzigingen die nog verder moeten worden uitgewerkt en daarna zullen worden doorgevoerd. Zo zijn er nog wijzigingen in de Wet ‘kwaliteit incassodienstverlening in voorbereiding’. Deze wet heeft betrekking op het instellen en organiseren van een incassoregister. Daarnaast wordt er gewerkt aan verbetering van de doorstroom van de schuldhulpverlening naar de WSNP en zal de Wet ‘stroomlijning keten voor derdenbeslag’ nog moeten worden aangepast om het bestaansminimum beter te waarborgen.

Meer mensen met schulden

Door de coronapandemie hebben meer consumenten en organisaties schulden en betalingsachterstanden ontwikkeld. Het is belangrijk dat er op tijd wordt ingegrepen en dat de juiste ondersteuning geboden wordt. Een groter aantal personen met schulden en betalingsachterstanden zorgt voor een groter aantal openstaande facturen bij bedrijven. Zo blijft het balletje rollen, en dat levert de nodige financiële problemen op. Heeft u een niet betalende klant? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag verder.

01 wetgeving rondom schulden

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.