Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Artificiële intelligentie inzetten voor cashflow beheer?
22-2-2019

Het grootste probleem bij mensen met schulden is vaak het gebrek aan overzicht. Schuldenwijzer.nl moet dé oplossing gaan bieden voor dit probleem. Komende maanden is fase 1 gereed en kunnen mensen met schulden op deze website in één oogopslag een overzicht van hun schulden krijgen. De website is een initiatief van KBvG en SNG, twee brancheorganisaties van gerechtsdeurwaarders.

Gebrek aan overzicht is hoge drempel

Bij schuldenproblematiek is een terugkerend thema het ontbreken van overzicht over de totale schulden. Mensen met problematische schulden hebben te maken met gemiddeld 14 verschillende schuldeisers. Hier overzicht in scheppen en houden is voor veel schuldenaren een hoge drempel: vaak ligt er een stapel ongeopende post en daarnaast kan het erg tijdrovend zijn om alle schuldeisers te benaderen, omdat niet altijd duidelijk is wie het aanspreekpunt is. Dit resulteert vaak in oplopende schulden.

Ook de gemeentelijke schuldhulpverlening krijgt hiermee te maken bij wie het aandurft om hulp bij schulden te vragen. Schuldenwijzer.nl biedt hierin een oplossing voor professionals. De techniek achter de website is nog niet operationeel. Dit zal in een latere fase worden gerealiseerd.

Versnippering tegengaan

Op dit moment telt Nederland zo’n 170 gerechtsdeurwaarderskantoren, met elk hun eigen administratie. Met het platform Schuldenwijzer.nl willen de brancheorganisaties KBvG en SNG een eind maken aan deze versnippering, door alle schulden op één plek te registreren. In eerste instantie gaat het alleen nog om informatie uit het Digitaal Beslagregister. Begin 2020 worden alle bij de gerechtsdeurwaarderskantoren bekende schulden inzichtelijk gemaakt. Daarna is het de bedoeling dat ook overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en lokale overheden, hun gegevens toevoegen. Daarmee heeft iemand met schulden op één plek een totaaloverzicht van alle schulden die hij of zij heeft.

In de praktijk

Het streven is begin 2019 de eerste fase van Schuldenwijzer.nl te realiseren. Burgers kunnen op de website de eigen gegevens inzien door middel van Digid en eHerkenning. Vanaf 2020 is het de bedoeling dat ook schuldhulpverleners toegang krijgen. Dat biedt onder meer als grote voordeel dat de communicatie tussen schuldhulpverleners en gerechtsdeurwaarders eenvoudiger verloopt. Zo kan met het totaaloverzicht op Schuldenwijzer.nl sneller schuldhulp worden verleend en wordt er met overzicht ook rust gecreëerd voor de schuldenaar.

Het initiatief werd hartelijk verwelkomd tijdens een expertmeeting eind november 2018. Zo biedt het platform voor gerechtsdeurwaarders mogelijkheden voor vroegsignalering bij schuldenproblematiek. Het initiatief roept ook enkele vragen op, met name rondom de privacy van de mensen, wiens gegevens in het platform zullen worden ingevoerd. Vanzelfsprekend zal dit in de verdere ontwikkeling van Schuldenwijzer.nl worden meegenomen.

Onze mening over het platform

Inzicht in schulden is een goede stap richting het voorkomen van erger. Vaak zien mensen door de vele brieven de oplossing niet meer. Het platform zou een uitkomst kunnen bieden. Wij blijven de ontwikkeling komende jaren op de voet volgen en zullen u via onze blogs op de hoogte houden.

Heeft u in de tussenliggende tijd een debiteur die niet wil of kan betalen? Wij nemen graag het dossier van u over en gaan kijken wat er mogelijk is om tot een betalingsregeling te komen. Neem contact met ons op!

08 schuldenwijzer schulden

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.