Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Artificiële intelligentie inzetten voor cashflow beheer?
14-5-2021

 

Het sluiten van een schuldconvenant begint hype-achtige vormen aan te nemen. Als grote publieke organisatie kun je haast niet achterblijven om een convenant af te sluiten om uw MVO-karakter een boost te geven. Alle aandacht komt te liggen op de schuldenaar die zo goed en zacht mogelijk geholpen moet worden om van zijn schulden af te komen. Allemaal leuk en aardig, maar wie betaalt de rekening van al het schuld convenanten circus; u of de wél op tijd betalende klant?

Convenant afsluiten

Steeds meer MKB’ers en incasso- en deurwaarderskantoren zijn bereid tot het afsluiten van een convenant. Syncasso was in Nederland de eerste partij die hiertoe besloot en inmiddels heeft Flanderijn dit voorbeeld gevolgd. Zij hebben besloten om een convenant af te sluiten met de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, over de samenwerking in zogenaamde minnelijke trajecten voor schuldhulpverlening. Een belangrijk onderdeel van dit convenant is dat het incassobureau altijd namens de klant akkoord gaat met de schuldenregeling.

Wat houdt het convenant precies in?

Laten we eens goed kijken naar wat dit convenant nu eigenlijk inhoudt. Dit convenant bevat een heel belangrijk onderdeel, genaamd Collectief Schuldregelen. Organisaties die dit convenant afsluiten met de NVVK gaan namens hun opdrachtgevers bij voorbaat akkoord met schuldregelingen van leden van de NVVK. Het idee hierachter is dat er op een meer verantwoorde wijze wordt omgegaan met schulden. Flanderijn zelf geeft aan dat het vorderen van openstaande facturen voor schuldeisers nog altijd de hoogste prioriteit heeft, maar dat dit niet langer tegen elke prijs gebeurt. Er wordt naar oplossingen gezocht wanneer een betalingsregeling onmogelijk blijkt. Een oplossing die mede wordt gevonden door samenwerking met schuldhulpverleners.

Schulden op verantwoorde wijze aanpakken

Het hoofddoel dat naar voren geschoven is, is dat er op meer verantwoorde wijze moet worden omgegaan met schulden. Dit betekent dat schuldeisers en schuldhulpverleners samen moeten werken. Het betekent vooral ook dat bedrijven zich meer coulant moeten gaan opstellen naar debiteuren die niet (meer) kunnen betalen.

Maar hoe zit het dan uiteindelijk met deze bedrijven en hun belang, die door het convenant niet (direct) betaald krijgen waar zij wel recht op hebben? Dit is precies waar wij ons zorgen over maken. Wij geloven namelijk dat klanten die keurig betaalgedrag laten zien uiteindelijk voor de spreekwoordelijke bus worden gegooid. De balans tussen schuldeiser en schuldenaar is zo compleet weg. Heeft er iemand nog wel oog voor de positie en financiële gevolgen voor de schuldeiser? Of kan deze maanden / jaren gaan wachten op het geld van zijn geleverde diensten en producten?

Klanten die wél betalen zijn de dupe

Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat niet achter het afsluiten van convenanten met de NVVK en met duidelijke redenen. De gemiddelde MKB-er heeft gewerkt, geleverd, materialen ingekocht voor zijn klant. Een klant die niet betaald. Het past niet om deze MKB-er zonder meer mee trekken in een schuldenregeling.  Een convenant is mooie PR voor de buitenwacht. Een visitekaartje voor maatschappelijk verantwoord incasseren. Wezenlijk verandert er echter niets.

Bedrijven moeten zich coulanter opstellen richting klanten die hun rekeningen niet betalen, maar wie gaat dat gemiste geld dan wel betalen? Dit komt, naar onze mening, terecht op de schouders van klanten die wél netjes op tijd betalen. Om deze reden zien wij het convenant in de praktijk meer als schone schijn en niet als dé oplossing waar iedereen bij gebaat is. Betalende klanten mogen in geen geval de ‘boete’ betalen voor niet betalende klanten!

Heeft u klanten die niet betalen?

In deze tijd krijgen steeds meer bedrijven te maken met klanten die niet betalen. Het is dan ook zeker zo dat de coronacrisis ervoor zorgt dat velen financieel minder zorgeloos zijn dan voorheen. Voor de gezondheid van uw bedrijf is het belangrijk dat facturen tijdig worden betaald. Wij helpen u hier graag bij. Heeft u een niet betalende klant? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht, ook voor meer informatie en advies.

19 schulden convenanten

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.