Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Wat zegt een kredietscore nu eigenlijk?
26-6-2020

Het is belangrijk om zo veel mogelijk voorafgaande aan het zakendoen met een nieuwe klant of leverancier vast te stellen of het wel verstandig is om dit te doen. Hoe is de reputatie van het bedrijf? Zijn er veel klachten op internet te vinden? Wie is het management en is deze te vertrouwen? Vaak worden deals gemaakt op goed vertrouwen en een onderbuikgevoel. Dit kan goed gaan, maar toch is het raadzaam om een creditcheck te doen. Welke informatie krijgt u uit zo’n check en wat zegt een kredietscore eigenlijk?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een kredietscore om vast te stellen of het een goed idee is om met een bepaalde partij zaken te doen, of juist niet. In het kredietrapport kan diverse informatie over een partij worden teruggevonden, zoals de betaalscore, de kredietlimiet en de kredietscore. Wij vertellen u hier graag meer over.

Wat kan een kredietscore u vertellen?

Een kredietscore vertelt u eigenlijk of er een groot risico op wanbetaling bestaat of dat er juist een grote kans bestaat dat een bedrijf de facturen netjes op tijd betaalt. De kredietscore geeft inzicht in wat het risico op faillissement is. Deze score wordt weergegeven van bedrijven, maar ook van natuurlijke personen. Wel is het zo dat er onderscheid tussen de twee wordt gemaakt. De score vertelt u van natuurlijke personen wat het risico is dat er in totaal 3 facturen langer dan 90 dagen onbetaald blijven en hoe groot het risico is dat een natuurlijk persoon failliet wordt verklaard binnen een jaar. Over bedrijven vertelt de score u alleen hoe groot het risico op faillissement binnen een jaar is.

De kredietscore wordt overigens niet door elke aanbieder op dezelfde wijze geïnterpreteerd, dus ook dit is iets om rekening mee te houden. Vaak krijgt u een rapport met een score van 1 tot 100 of eentje met kleurtjes. Hoe hoger de score of hoe groener de kleur, des te beter staat het bedrijf ervoor. Een creditcheck laat u ook vaak de volgende gegevens zien:

  • Soort rechtsvorm
  • Kredietwaardigheid
  • Bedrijfsstatus
  • Omzet (of een schatting)
  • Netto waarde van bedrijf
  • Huidig kredietlimiet

Wie stelt de kredietscore voor bedrijven vast?

Bedrijven kunnen zichzelf geen kredietscore geven en het is ook niet mogelijk om als klant van een bedrijf een kredietscore aan het bedrijf te geven. Hier zijn immers belangrijke risico’s aan verbonden en eerlijkheid is belangrijk als het gaat om de kredietscore. Daarom wordt deze in alle gevallen door een onafhankelijke, externe partij gemaakt. Hierbij gaat het in de meeste gevallen om een kredietinformatiebureau, ratingsbureau of een kredietbeoordelaar. Om een kredietscore te kunnen berekenen wordt er gebruik gemaakt van diverse gegevens, waaronder branche-informatie, jaarverslagen en –rekeningen, betalingservaringen en basisgegevens van de Kamer van Koophandel.

De kredietscore in percentages en klassen

De kredietscore wordt vaak weergegeven in de vorm van een percentage. Dit percentage geeft aan hoe hoog het risico is dat er wanbetaling ontstaat. We kennen dit percentage ook wel als de ‘probability of default’. Daarnaast wordt er voor de kredietscore ook gebruik gemaakt van klassen, welke worden aangegeven met de letters uit het alfabet. De letter geeft aan hoe groot het risico op faillissement is. Hiervoor is de regel aan te houden dat het risico hoger wordt naar mate de letter verder in het alfabet te vinden is. De letter A geeft aan dat het risico op faillissement klein is. De klasse D geeft aan dat dit risico 50 maal hoger ligt dan bij klasse A.

Besteed altijd aandacht aan de kredietscore

Het is altijd verstandig om aandacht te besteden aan de kredietscore voordat u zaken gaat doen met een bepaalde partij. Vertelt de kredietscore u dat het risico op faillissement en/of wanbetaling hoog is, dan is het verstandig om betalingscondities hierop aan te passen. Krijgt u onverhoopt toch te maken met een klant die de factuur niet betaalt? Dan kunt u natuurlijk altijd een beroep doen op de service van Willems Incasso & Gerechtsdeurwaarders uit Utrecht. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.

Bonus voor de lezers van ons blog: Als u contact met ons opneemt, dan kunt u eenmalig een gratis creditcheck aanvragen! Deze service bieden wij u kosteloos en zonder verplichtingen aan. Schulden voorkomen is immers beter dan genezen!

26 creditcheck informatie

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.