Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: de sociale zone van 'anderhalve meter' versterkt de onderlinge aantrekkingskracht..

 

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Verhoog uw rentabiliteit voor meer financiële ruimte
03-12-2019

Voor bedrijven en organisaties is het een prettig idee wanneer er voldoende financiële ruimte is om eventuele tegenslagen op te vangen. Helaas heeft lang niet ieder bedrijf een goed vangnet. Dit kan betekenen dat de onderneming direct in financieel zwaar weer terecht komt wanneer een grote klant de factuur niet betaalt. Hoe zorgt u als bedrijf nu voor meer financiële ruimte?

Een van de beste manieren om uw financiële ruimte te vergroten is door de algemene rentabiliteit te verhogen. Hoe doet u dit precies? Willems Incasso vertelt u hier graag meer over in dit artikel.

Wat is rentabiliteit precies?

Per euro die u investeert behaalt u een bepaalde winst. Deze winst is de rentabiliteit. Het gaat dus om hoeveel winst u maakt over de investeringen die u doet. Rentabiliteit maakt eigenlijk het verband tussen het geïnvesteerde vermogen en het financiële resultaat duidelijk. Bij een slechte rentabiliteit kunnen er geen verdere investeringen worden gedaan, waardoor het voor een bedrijf onmogelijk wordt om door te groeien en verder te ontwikkelen. Uiteindelijk zorgt dit voor stilstand en stilstand is achteruitgang. Een gezonde rentabiliteit zorgt dus voor extra financiële ruimte, waardoor er ook meer ruimte is om door te groeien en verder te ontwikkelen.

Rentabiliteit eigen vermogen= nettowinst / gemiddeld eigen vermogen x 100%

Wat een goed rentabiliteit percentage is, hangt af van uw branche en markt. Gemiddeld kunt u uitgaan van 5% tot 10%. Volgens het CBS is de rentabiliteit van MKB bedrijven zo rond de 3%.

Hoe kan de rentabiliteit berekend worden?

Hiervoor kijken we naar de ratio’s en daar zijn er drie van wanneer het gaat om rentabiliteit. Daarbij kijken we naar:

  • REV (nettowinst gedeeld door het gemiddeld eigen vermogen),
  • RVV (betaalde rente gedeeld door het gemiddeld vreemd vermogen)
  • RTV (winst plus te betalen rente plus belasting) gedeeld door het gemiddeld totaal vermogen).

REV is dus het eigen vermogen, RVV is het vreemd vermogen en RTV is het totale vermogen. Hoe hoger de RTV, hoe hoger de rentabiliteit. Ligt de RTV onder de zes procent? Dan is het nodig om de rentabiliteit te verbeteren.

Het verbeteren van de rentabiliteit

Er zijn meerdere opties voor het verbeteren van de rentabiliteit. Op de eerste plaats kunt u zorgen voor het aantrekken van meer vreemd vermogen, waardoor u de rentabiliteit van uw eigen vermogen verhoogt. Dit is alleen een goede optie wanneer de kosten per euro vreemd vermogen lager liggen dan de opbrengt per euro totaal vermogen. Op de lange termijn kunt u ook uw winstmarge optimaliseren.

U kunt uw kosten verlagen, waardoor u meer kunt halen uit hetzelfde aantal euro’s. Bekijk bijvoorbeeld of u kunt besparen op uw inkopen door van leverancier te wisselen. Tot slot kunt u focussen op de omloopsnelheid van uw werkkapitaal. Zijn er mogelijkheden om de omloopsnelheid te optimaliseren? Dan kunt u op deze manier direct de rentabiliteit verbeteren.

Debiteurenbeheer onder de loep nemen

Veel bedrijven kunnen hun rentabiliteit eenvoudig verhogen en zo meer financiële ruimte creëren. Hoe doen ze dit? Door eens kritisch te kijken naar het debiteurenbeheer en het debiteurenbeleid. Heeft u veel te maken met klanten die niet betalen? Dit heeft een zeer negatieve invloed op uw rentabiliteit. Het kan de moeite waard zijn om uw debiteurenbeleid te vereenvoudigen en maatregelen te nemen om facturen sneller betaald te krijgen.

Uiteraard helpt het ook wanneer u een ervaren partij in kunt schakelen wanneer u met wanbetalers te maken heeft. Willems Incasso in Utrecht staat dan voor u klaar met een passende dienstverlening. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie en een op maat aanpak.

49 rentabiliteit

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input