Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Top 10 van niet betaalde rekeningen
03-9-2021

Nederland telt meer dan 614.000 huishoudens die kampen met problematische schulden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook huishoudens die ‘reguliere schulden’ hebben, dus schulden die wel bestaan, maar die nog relatief eenvoudig op te lossen zijn. In beide groepen vinden we huishoudens die maandelijks grote moeite hebben met het betalen van alle facturen, waaronder uiteraard ook de maandelijkse lasten. Wat zijn nu de top 10 niet betaalde rekeningen? Wij zochten het voor u uit!

Welke facturen blijven vaak het eerst liggen?

Veel mensen die moeite hebben met het betalen van alle facturen moeten elke maand opnieuw kiezen: welke facturen gaan we betalen en welke moeten we laten liggen? Het is een vervelende situatie, waarbij niet alleen wordt gekeken naar betaaltermijnen en bedragen, maar ook naar gevolgen wanneer een factuur niet wordt betaald. Incasso’s worden vaak eerder betaald dan reguliere facturen, om extra hoge kosten van een deurwaarder te voorkomen. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. Goede begeleiding zou hij deze mensen veel effect hebben. Hieronder vindt u een overzicht van de top 10 niet betaalde rekeningen.

1. Zorgverzekering

De zorgverzekering is een aardige kostenpost iedere maand. Hoe groter het huishouden, hoe hoger de kosten. Twee personen met enkel een basiszorgverzekering zitten al snel ruim boven de 200 euro per maand. Zorgverzekeraars zijn vaak relatief makkelijk met het treffen van betalingsregelingen en zullen niet zomaar stoppen met het vergoeden van medische kosten uit de aanvullende pakketten. Daarom wordt de factuur van de zorgverzekering vaak als eerst niet betaald wanneer er onvoldoende geld is om alle rekeningen te voldoen.

2. Huur of hypotheek

De huur of hypotheek is vaak de grootste rekening die voldaan moet worden in de maand. Uiteraard is dit bedrag voor iedereen anders. Het kan gaan om een paar honderd euro, maar ook om een paar duizend euro. In vrijwel alle gevallen is het de grootste rekening. Vaak kunnen de zorgverzekeraar, de energieleverancier en de internetprovider worden betaald van het huur- of hypotheekbedrag. Daarom wordt er wel eens een maand huur- of hypotheekbetaling overgeslagen om dan in elk geval een maand te kunnen voldoen aan andere partijen waarvan de rekeningen kleiner zijn.

3. Energie

De energierekening ligt in het ene huishouden een stuk hoger dan in het andere huishouden. Meerdere factoren hebben invloed op de hoogte van deze rekening, zoals de aanbieder, de grootte van het huishouden en het energielabel van de woning. Dit zijn slechts voorbeelden. De gemiddelde energieleverancier zal de levering van stroom niet zomaar stopzetten wanneer er één of twee maandbetalingen niet worden verricht. Daarom is het vaak verleidelijk om deze rekening te laten liggen tot een volgende maand.

4. Zorgverlener

Een deel van de zorgkosten die we maken wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Een ander deel moeten we zelf betalen. We hebben niet alleen te maken met een eigen risico, maar ook met een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage moeten we bijvoorbeeld betalen voor bepaalde medicijnen of behandelingen. Dan zijn er ook nog de medicijnen en behandelingen waarvoor helemaal geen vergoeding bestaat. Deze kosten moeten we ook zelf voldoen. Vaak zijn we het niet eens met deze kosten, vooral omdat we al zo veel moeten betalen voor de zorgverzekering. Vaak is het ‘opstandigheid’ die ervoor zorgt dat rekeningen van zorgverleners langer blijven liggen bij huishoudens die te maken hebben met (problematische) schulden.

5. Mobiele telefoon

De rekening van de mobiele telefoon is vaak relatief laag. Hierdoor zou u wellicht denken dat dit de eerste rekening is die wordt betaald. Niets blijkt minder waar. Mensen die maandelijks moeten puzzelen met welke facturen wel en niet voldaan kunnen worden, zullen altijd proberen om eerst de grootste facturen te voldoen. Het zijn de kleinere facturen waarvoor dan vaak nét te weinig geld overblijft, waardoor deze kleinere facturen – zoals voor mobiele abonnementen en mobiele telefoons – makkelijker blijven liggen.

6. Gemeentelijke belasting of waterschapsheffing

We wonen hier prima en we betalen toch al huur / hypotheek? Precies deze boodschap geeft aan hoe huishoudens met betalingsachterstanden vaak denken over gemeentelijke belastingen. We wonen en voor dit wonen betalen we huur. Veel mensen zien het nut van gemeentelijke belastingen en waterschapsheffing niet in, vooral omdat niet wordt gezien wat hiervoor terugkomt. Juist omdat vaak niet goed duidelijk is wat men nu terugkrijgt voor de betreffende betalingen, wordt vaak besloten om deze facturen het langst te laten liggen.

7. Water

Als er iets is dat we weten van water, dan is het wel dat we er eigenlijk altijd genoeg van hebben. Water behoort tot de eerste levensbehoeften en daarom weten we ook dat een leverancier de aanvoer van vers water uit de kraan niet zomaar zal stoppen wegens het uitblijven van een betaling. Precies dit gegeven, deze wetenschap, zorgt ervoor dat we de rekening van het water vaak makkelijk laten liggen.

8. Internet, tv en bellen

Internet, tv en bellen.. Een groot deel van de huishoudens neemt een 3-in-1 pakket af bij een provider. Het is lekker makkelijk en u krijgt er maar één factuur van in de maand. Waarom blijft deze factuur dan toch vrij gemakkelijk liggen als er niet voldoende geld is om alle rekeningen te betalen? Dit heeft vooral te maken met het feit dat internet, tv en bellen zo vanzelfsprekend zijn. We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat we ineens zonder internet, tv en telefoon komen te zitten. Toch, wanneer de achterstand bij de provider te hoog oploopt, dan wordt de service gegarandeerd gestaakt.

9. Postorderbedrijf

Wanneer er al geld tekort is om de vaste lasten te voldoen, wie gaat er dan in ook nog producten bestellen bij een postorderbedrijf? Dit horen we vaker. Er wordt dan ook al snel gedacht aan het kopen van ‘leuke hebbedingetjes’. In de praktijk gebeurt dit zeker, maar het is lang niet altijd het geval. Er zijn mensen die broodnodige winter- of zomerkleding voor de kinderen kopen bij een postorderbedrijf waarbij ze achteraf kunnen betalen of het kunnen leasen. De kleding is nodig, maar er is geen geld voor. Bestellen bij een postorderbedrijf is vaak dé oplossing om iets te krijgen vóórdat er iets betaald wordt. Juist dit is direct ook de reden waarom deze rekeningen vaak te lang onbetaald blijven.

10. Leasecontracten

Steeds meer mensen hebben een leasecontract, of zelfs meerdere leasecontracten. Onderzoek heeft uitgewezen dat 20 procent van alle mensen met een leasecontract deze overeenkomst heeft afgesloten uit financiële noodzaak. Het gaat niet alleen om het leasen van een auto, wat natuurlijk de meest bekende leasevorm is, maar onder meer ook om het leasen van witgoed, huishoudelijke apparaten, meubilair en fietsen. Tegenwoordig kunnen we alles leasen en wanneer een investering niet in één keer kan worden voldaan, dan is leasen een makkelijke oplossing. Ook hier gaat het principe op, zoals we het ook bij punt 9 zien. We hebben het product al in huis, dus we worden makkelijker in het achterwege laten van de betalingen ervoor.

Wat doet u met facturen die onbetaald blijven?

Facturen die onbetaald blijven zijn niet alleen erg vervelend. Op een bepaald moment kunnen ze ook voor grote problemen zorgen, zeker als het om grotere bedragen gaat en / of een grotere hoeveelheid facturen die niet worden betaald. Voorkom problemen door onbetaalde facturen en neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij gaan graag voor u aan de slag.

35 top 10 niet betaalde rekeningen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.