Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Spaarpot van zzp’ers is fors afgenomen
14-1-2022

De zelfstandige zonder personeel, zzp’er, is door de coronacrisis natuurlijk ook hard geraakt afgelopen jaren. Voor veel zzp’ers was er geen of een hele lage financiële tegemoetkoming vanuit de overheid. We zien dan ook dat de spaarpot van zzp’ers fors is afgenomen door de coronacrisis. Dat blijkt uit de laatste cijfers van TNO en het CBS op basis van een enquête onder een grote groep zelfstandigen.

Zzp’ers die hun bedrijf hebben geregistreerd op hun woonadres hadden bijvoorbeeld zelden recht op financiële steun. Dan gaat een tegenslag van twee jaar minder omzet niet in de koude kleren zitten. Welke gevolgen heeft dit als u zakendoet met een zelfstandige? Is dit een reden om extra alert te zijn of om eens een gesprek te beginnen over zijn economische situatie?

Veel zzp’ers kunnen het hoofd boven water houden

In 2019, vóór de komst van corona, werd onderzoek gedaan naar de spaarpot van zelfstandigen. Tijdens dat onderzoek gaf 1 op de 5 zzp’ers aan maximaal 3 maanden rond te kunnen komen wanneer hun inkomen volledig weg zou vallen. Medio 2021 werd dit onderzoek opnieuw uitgevoerd en de situatie bleek wat dit betreft nauwelijks gewijzigd. Het onderzoek, de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA), wordt elk half jaar uitgevoerd door TNO en CBS. De cijfers van 2021 laten enkele interessante statistieken zien. Hieronder een van de grafieken:

02 onderzoek zzp grafiek

Wat zeggen de resultaten over de spaarpot van zzp’ers?

Wanneer we de resultaten van het onderzoek uit 2019, van vóór corona, vergelijken met de resultaten van nu (2021), dan zien we wel een paar interessante veranderingen. Op dit moment geeft 39 procent van de ondervraagde zelfstandigen aan het langer dan 3 maanden uit te kunnen houden als het inkomen volledig wegvalt. Twee jaar geleden was dit nog 41 procent. Op dit moment geeft 16 procent van de zzp’ers aan eigenlijk niet goed te weten hoe lang zij het vol zouden kunnen houden zonder inkomen. Zelfstandigen die actief zijn in de transport/logistiek of in de dienstverlening hebben het financieel het zwaarst. Van deze zzp’ers gaf bijna 35 procent aan het minder dan 3 maanden vol te kunnen houden zonder inkomen.

Minder werk zorgt voor een kleinere spaarpot

Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis minder geld uitgegeven dan voorheen. Dit zien we vaak gebeuren tijdens een financiële crisis. Zzp’ers hebben gemiddeld genomen ook minder geld uitgegeven. Toch hebben veel zzp’ers hun spaarpot flink zien krimpen. Dit heeft vooral te maken met de vermindering van werk of het compleet wegvallen van werk door de coronamaatregelen. Maar liefst 84 procent geeft aan tijdelijk minder te hebben gewerkt of tijdelijk helemaal niet te hebben gewerkt door de maatregelen. Iets meer dan de helft, namelijk 51 procent, geeft aan dat de vraag naar hun product of dienst afnam tijdens de pandemie. Onder de groep dienstverlenende zzp’ers ligt dit percentage, met 80 procent, een stuk hoger. Binnen deze groep vallen bijvoorbeeld de kappers, de masseurs en de schoonheidsspecialisten.

Zzp’ers hebben ook te maken met niet betalende klanten

Veel zzp’ers hebben tijdens het onderzoek aangegeven dat zij het alleen langer dan 3 maanden vol zouden kunnen houden zonder inkomen doordat er nog een inkomen uit loondienst of een inkomen van een partner aanwezig is.

Een ander probleem waar een deel van de zzp’ers mee te maken heeft, is het uitblijven van factuurbetalingen. Zij zien steeds meer facturen op de stapel blijven liggen. Klanten die niet betalen kunnen de cashflow van een zzp’er snel in gevaar brengen. Voorkom dit en onderneem actie. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies. Uiteraard kunt u ook direct uw opdracht bij ons plaatsen.

02 spaarpot zzp 3 maanden

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input