Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Rode economische signalen bij consumenten door Corona
21-8-2020

Het was geen verrassing dat de gevolgen van een intelligente lockdown zeer groot zouden worden op de economie en samenleving. We wisten al snel dat de economie er zeker niet op vooruit zou gaan. Afgelopen week kwamen er veel zorgwekkende cijfers van het tweede kwartaal naar buiten van onder andere het CBS. Het ziet er niet goed uit voor veel sectoren en ook consumenten merken de gevolgen. Het is ‘code rood’ voor de economie en dus moet u gaan opletten! In dit artikel nemen we de laatste cijfers met u door en wat de gevolgen kunnen zijn voor uw debiteuren.

Lage inkomens worden hardst geraakt

De Nederlandse bevolking is economisch gezien verdeeld in meerdere groepen qua inkomen. De groepen die het meest moeite ervaren met het voldoen van de vaste lasten zijn de 60-plussers, de werklozen en de lager opgeleiden. In de regel hebben we het dan over de mensen met een lager inkomen. Deze groepen ervaren meer moeite met het voldoen van de vaste lasten dan een jaar geleden. Maar liefst 31% van deze groepen is financieel hard geraakt door de coronacrisis. Van de personen die met meer personen in een huishouden leven geeft een kwart aan dat het inkomen van het huishouden negatief is beïnvloed. De mensen die het hardst worden geraakt zijn de personen die op jaarbasis minder dan 15.000 euro aan inkomen hebben. Bij hun zullen de schulden oplopen.

Deze cijfers komen van Pricewise, een online consumentenadviseur. Zij hebben recent onderzoek gedaan naar de impact van de corona maatregelen op het huishoudboekje. Dit deed het bureau in samenwerking met Panel Inzicht, een onafhankelijk veldwerkbureau. Voor het onderzoek werden 2.000 respondenten ingeschakeld. De cijfers liegen er niet om. Bij maar liefst 77 procent van de respondenten zijn de vaste lasten per maand gestegen. Meer dan de helft geeft aan hierdoor moeite te hebben de vaste lasten op tijd te voldoen.

Financiële toekomst in coronacrisis

Het is lastig om in de toekomst te kijken als het om de coronacrisis gaat en de impact die daarbij hoort. De directeur van Pricewise geeft aan dat bepaalde huishoudens vanaf juli 2020 op jaarbasis gemiddeld 100 euro minder betalen voor energie. Dit geldt echter alleen voor de mensen met een variabel tarief contract. De jaarlijkse kosten voor internet, televisie en telefoon gaan een paar tientjes omhoog. Van andere premies is nog onbekend wat zij gaan doen, zoals van de premies van diverse verzekeringen. Wel is het zo dat ook zorgverzekeraars het zwaar hebben in deze tijd. Veel partijen draaien al op hun reserves en het is waarschijnlijk dat dit terug te zien zal zijn in de zorgpremies van 2021.

CBS: ongekende economische cijfers

Het CBS heeft ook enkele cijfers openbaar gemaakt waar we niet heel hoopvol van worden. Zo geeft het CBS aan dat de consumptie van Nederlandse huishoudens in mei 2020 al met 13 procent was gekrompen. In juni waren er minder dan 10% van het aantal vliegtuigpassagiers! Normaal vliegen er in juni 7,5 miljoen mensen, nu waren dat er 0,5 miljoen. Een bizarre krimp en dit alles heeft grote gevolgen voor de hele toeristische sector. In juni werden de koopwoningen 7,6 procent duurder. De vraag op de woningmarkt is nog steeds hoog, dus prijzen blijven stijgen. In juli 2020 steeg de inflatie naar 1,7 procent. Uit alle signalen kunnen we een belangrijke boodschap halen: de financiële toekomst ziet er niet heel rooskleurig uit. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar natuurlijk ook voor bedrijven.

En boven op deze rode cijfers kwam afgelopen maandag ook nog het nieuws dat de economie in Nederland met 8,5% is gekrompen in het tweede kwartaal! Dit is de grootste daling van de economie ooit gemeten door het CBS. Toen in 2009 de financiële crisis uitbrak, daalde de economie ‘slechts’ 3,6%. De daling komt doordat er geen investeringen meer worden gedaan en de import en export fors is afgenomen. Vooral de horeca en de vervoerssector hadden te maken met een ongekende krimp.

34 grafiek economie

Gemiddelde vaste lasten van huishoudens

Het is te verwachten dat de maandelijkse vaste lasten gaan toenemen bij consumenten. Bijna driekwart van de Nederlanders betaalt niet meer dan 1.499 euro aan vaste lasten per maand. We hebben het dan over 73 procent. Daarbij zitten ook de populaire leasecontracten. Wanneer we kijken naar de verschillen in de bedragen aan vaste lasten tussen de diverse inkomenscategorieën, dan zien we toch wel aardige verschillen. Ongeveer 35% van de Nederlanders besteed maandelijks tussen de 500 en 999 euro aan vaste lasten. Deze personen hebben in de meeste gevallen een inkomen dat lager ligt dan 30.000 euro. Hoger opgeleiden en werkenden betalen vaker meer dan 1.500 euro per maand aan de vaste lasten. Vaste lasten die meer dan 2.000 euro per maand bedragen komen vrijwel uitsluitend voor bij inkomens boven de 60.000 euro per jaar.

Mensen moeten kijken naar bespaarmogelijkheden

Het risico is zeer sterk aanwezig dat de vaste lasten omhoog gaan in de komende periode. De coronacrisis heeft veel bedrijven en overheden veel geld gekost en deels wordt dit bij de consument teruggehaald, bijvoorbeeld door het verhogen van premies, belastingen en prijzen. Zeker de groep lager opgeleiden en niet-werkenden doen er goed aan eens extra aandacht te besteden aan de financiën. Maar liefst 6% van deze groep heeft geen idee hoeveel er maandelijks aan vaste lasten wordt betaald. Dit is ook de groep die eigenlijk nooit kijkt naar bespaarmogelijkheden, bijvoorbeeld door over te stappen van energiemaatschappij of internetaanbieder. Het is voor iedereen verstandig om te controleren of er bespaaropties zijn.

Het Nibud maakt zich zorgen over de werknemers die hun inkomen hebben zien afnemen de afgelopen maanden. Vaak hebben zij geen middelen of spaargeld om dit verlies op te vangen.

Bedrijven moeten nu alert blijven

Een deel van de bedrijven heeft de omzet flink zien groeien tijdens de coronacrisis, terwijl een ander deel de omzet drastisch zag dalen. Voor alle bedrijven geldt dat er nu aandacht nodig is voor de manier van handelen. Hoe meer particulieren het financieel zwaar krijgen, hoe meer bedrijven te maken zullen krijgen met klanten die niet of veel te laat betalen. Bedrijven kunnen dan ook makkelijk in relatief korte tijd in financieel zwaar weer terecht komen.

Incasseren in crisistijd

Het is verstandig om alle mogelijke stappen te ondernemen die ervoor zorgen dat facturen snel(ler) worden betaald. Wacht daarnaast ook niet te lang met het inschakelen van een incassobureau of deurwaarder wanneer u facturen zelf niet betaald krijgt. Heeft u een ervaren, professioneel gerechtsdeurwaarders en incassobureau nodig? Schakel dan Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht in. Wij gaan graag voor u aan de slag! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

34 economie rode signalen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.