Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Landelijke Schuldpauzeknop; maar wie denkt aan de schuldeiser?
20-5-2022

Begin deze maand stonden de media vol met de nieuwe ‘Landelijke Schuldpauzeknop’. Lukt het echt even niet om alle schulden te betalen, dan kan iemand op de rode pauzeknop drukken. Door deze knop te activeren stoppen tijdelijk alle partijen die nog een vordering hebben en heeft de schuldenaar even ‘adempauze’. Dit zou een uitkomst moeten zijn voor eenieder die een beroep moet doen op schuldhulpverlening via de gemeente.

Voor mensen die in financiële problemen verkeren kan de Landelijke Schuldpauzeknop daadwerkelijk voor meer lucht zorgen. Toch kijken wij niet alleen maar positief naar dit initiatief, want wie denkt er aan de schuldeisers? Zij moeten nog langer wachten op hun betaling? Kunnen zij ook op een knop drukken?

Wat is de Landelijke Schuldpauzeknop?

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het realiseren van de Landelijke Schuldpauzeknop. Het idee erachter is eenvoudig. Mensen die in financiële nood verkeren zouden in staat moeten zijn om schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus voor een bepaalde tijd op afstand te kunnen houden middels het indrukken van de ‘pauzeknop’. De gemeenten Eindhoven, Den Haag en Amsterdam hebben samen met de NVVK een voorstel voor de ontwikkeling van deze pauzeknop neergelegd bij de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. In samenwerking met het CJIB wordt er in Eindhoven en Den Haag al geëxperimenteerd met een zogenaamde ‘Rode knop’, in Amsterdam is er een lokale Pauzeknop en het CJIB kent al een Noodstopprocedure.

Rust met een pauzeknop

Er zijn dus al meerdere initiatieven actief voor mensen met financiële problemen. Het belangrijkste doel van de invoering van de Landelijke Schuldpauzeknop is het brengen van rust aan mensen die vaak dagelijks te maken hebben met incassobureaus, deurwaarders en andere schuldeisers. Deze rust zou nodig zijn om mensen te stimuleren de financiële hulpvraag bij de gemeente neer te leggen. Wanneer zij dit doen, dan kan de pauzeknop worden ingedrukt en is men even ‘vrij’ van de stress van schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders. Om dit te laten slagen is het vanzelfsprekend belangrijk dat zo veel mogelijk schuldeisers aan het initiatief meewerken.

Meer mensen bereiken met schulphulpverlening

Schuldhulpverlening werkt in veel gevallen, zowel bij kleinere schulden als bij grotere schulden. Niet iedere gemeente heeft dit echter evengoed geregeld. Uiteindelijk komt een persoon altijd weer uit de schulden met de hulp van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Toch zijn er nog te weinig mensen met financiële problemen die daadwerkelijk hun hulpvraag bij de gemeente deponeren. Hierdoor lopen schulden verder op, en dit kost de maatschappij uiteindelijk geld. Met de Landelijke Schuldpauzeknop moet het bereik van schuldhulpverlening vergroot worden, zodat meer mensen tijdig geholpen kunnen worden, vóórdat de financiële problemen echt problematisch worden.

Wie denkt er aan de ondernemers?

Het doel is om de Landelijke Schuldpauzeknop tegen het einde van 2022 te activeren. Vanuit de mensen met schulden gezien is het natuurlijk een positief initiatief. Toch, de schuldeisers – zoals bedrijven en instanties – zijn de dupe van het initiatief. Bedrijven moeten met deze knop langer op hun geld wachten. Het lijkt steeds vaker of er niemand denkt aan de positie van de schuldeiser. Deze moet maar rustig afwachten totdat hij ooit een betaling ontvangt.

De balans tussen schuldeiser en schuldenaar raakt zoek, zoals wij eerder al meldden in dit blog. Het is voor organisaties steeds belangrijker om strenger aan de poort te zijn en klanten goed te screenen. Daarbij moeten de juridische documenten kloppend zijn en moet er een strak debiteurenbeleid zijn. Debiteurenbeheer is geen sluitpost, maar moet een centrale positie hebben in uw organisatie.

Het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso wil vooral voorkomen dat u als organisatie in de problemen raakt door facturen die onbetaald blijven. Met praktische kennis en ruim 50 jaar ervaring staat ons team voor u klaar. Heeft u facturen die open blijven staan en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

20 pauzeknop schulden landelijk

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.