Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 40% jongeren leeft van salarisstrook naar salarisstrook
16-9-2022

Jongeren hebben het niet gemakkelijk in deze tijd, op verschillende vlakken van sociaal tot gezondheid, maar vooral ook op financieel gebied. De toenemende inflatie en oplopende kosten zorgen voor stress. Deze zorgen om de kosten van levensonderhoud groeien. Het blijkt dan ook dat maar liefst 40% van de jongeren moet leven van salarisstrook naar salarisstrook.

Dat blijkt uit het laatste Deloitte 2022 Gen Z en Millennial Survey. Dit onderzoek geeft een duidelijk beeld over waar de jongere generaties, dus Generatie Z en de Millennials, zich voornamelijk zorgen over maken. De belangrijkste uitdagingen bevinden zich op het gebied van stress, een gebrek aan een gezonde werk/privébalans en onzekerheid in de portemonnee. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers als 40% van de jongeren net kan rondkomen?

Generatie Z en millennials

Voordat we de resultaten van het onderzoek met u doornemen is het goed om helder te hebben wie Generatie Z precies is. Generatie Z is geboren tussen 1997 en 2012 en is al vroeg opgegroeid met internet. We kunnen dit de jongeren van vandaag de dag noemen. Met millennials, ook wel generatie Y, bedoelen we personen die geboren zijn tussen 1981 en 1996. Zij zijn nu rond de 30 jaar, hebben een woning en vaak een eerste kind.  

Economie en kosten voor levensonderhoud

Ongeveer de helft van beide ondervraagde generaties geeft aan op dit moment nog goed te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Een derde van de millennials, 33 procent, geeft aan momenteel te moeten leven van salarisstrook naar salarisstrook. Dit percentage ligt bij Generatie Z op 40 procent, dus nog iets hoger. Wereldwijd verwacht 28 procent dat de economische situatie in de komende jaren zal optimaliseren. In Nederland ligt dit percentage op slechts 16 procent. Daarnaast heeft ongeveer 75 procent aan dat zij verwachten dat er een toename van vermogensongelijkheid ontstaat.

Extra baan om rond te kunnen komen

We hebben allemaal te maken met de diverse prijsstijgingen, zoals van energie, van brandstof en de dagelijkse boodschappen. Generatie Z en de millennials zijn gemiddeld genomen de generaties met het laagste inkomen. Van alle millennials geeft dan ook 21 procent aan dat zij een tweede baan hebben naast hun primaire, fulltime baan. Onder de personen uit Generatie Z ligt dit percentage, met 36 procent, nog een stuk hoger. Millennials zijn over het algemeen meer tevreden over de baan die zij hebben. Slechts 22 procent verwacht van baan te wisselen binnen twee jaar. Dit percentage ligt in Generatie Z een stuk hoger, namelijk op 42 procent. Een derde van de millennials, 33 procent, geeft aan de komende 5 jaren te willen blijven werken voor hun huidige werkgever. Ten opzichte van 2021 is dit een stijging van 5 procent.

Salaris is niet het enige dat belangrijk is

Beide generaties geven wel aan dat salaris niet de enige belangrijke factor is. Naast salaris zijn ook burn-out klachten en mentale gezondheidsproblemen een belangrijke aanleiding om een werkgever te verlaten. Generatie Z vindt het gebrek aan mogelijkheden om door te groeien de belangrijkste reden om van baan te wisselen. Voor de millennials is de belangrijkste reden het gebrek aan waardering. Beide generaties benoemen ook het salaris als een belangrijke reden om van werkgever te wisselen. Daarnaast zijn ook beide generaties heel bewust bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Zij willen het gevoel van betekenis hebben, een goede werk- en privébalans en zij willen zeker zijn van goede mogelijkheden tot ontwikkeling. Ook de aandacht voor duurzaamheid en milieu zijn een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe werkgever, naast het salaris dat aangeboden wordt. 

Jongere generaties rekeningen nog betalen

De hoge prijzen zijn nog niet genormaliseerd en de vraag is of dit nog ooit gaat gebeuren. We zien de prijzen in het dagelijks leven nog steeds stijgen, terwijl de jongere generaties nu al moeite hebben om rond te komen. De vraag is dan ook hoe lang deze personen, die nu al van salarisstrook naar salarisstrook moeten leven, in staat zullen zijn om alle facturen te voldoen. Het nu kopen en later betalen is erg populair onder deze generatie, maar geeft ook veel financiële zorgen.

Bedrijven moeten er rekening mee houden dat meer facturen onbetaald blijven of, in het beste geval, te laat betaald gaan worden. Voor bedrijven luidt wel het advies om niet te lang te wachten met het uit handen geven van facturen die onbetaald blijven. De cashflow moet immers gezond blijven om te voorkomen dat bedrijven zelf in de financiële moeilijkheden raken door uitblijvende betalingen.

Heeft u te maken met klanten die niet betalen? Of dit nu generatie X, Y of Z is, Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag verder. Neem gerust contact op voor meer informatie of advies of dien uw factuur online in.

37 jongeren salaris maand

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.