Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Debiteurenbeheer verdient meer aandacht dan het krijgt
19-8-2022

Weet u wat de gemiddelde betaaltermijn is van uw facturen? Sommige klanten betalen binnen enkele uren, andere precies op de laatste dag van de betaaltermijn en een deel komt daarna. Wist u dat maar liefst 25% van alle facturen in Nederland niet binnen de betaaltermijn betaald wordt? Wat is hiervan de reden en wat zijn de gevolgen voor uw organisatie? We nemen het met u door in dit artikel.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Altares Dun & Bradstreet, een bedrijfsdata specialist, die gekeken hebben naar het betaalgedrag binnen het bedrijfsleven. Voor dit specifieke onderzoek werden meer dan 300.000 Nederlandse ondernemingen ondervraagd. Maar liefst 25,8 procent van alle facturen worden niet betaald binnen de gestelde betaaltermijn.

Kleinere organisaties laten het beste betaalgedrag zien. Van deze organisaties betaalt 78 procent de facturen netjes binnen de betaaltermijn. Dit percentage ziet er heel anders uit bij de grotere ondernemingen. Slechts een derde, namelijk 35,9 procent, van de grote ondernemingen betaalt facturen netjes binnen de gestelde betaaltermijn.

Betaalgedrag Nederland versus internationaal niveau

Het onderzoek werd niet alleen uitgevoerd onder Nederlandse bedrijven. In totaal werden zakelijke betalingen van maar liefst 14 landen binnen Europa onder de loep genomen. In Ierland laten bedrijven het slechtste betaalgedrag zien. Slechts 32,7 procent van de ondernemingen betaalt facturen binnen de afgesproken termijn. In Denemarken worden facturen het snelst betaalt. Daar worden de facturen in 90 procent van de gevallen netjes binnen de betaaltermijn betaald. Met een percentage van 74,2 procent zit Nederland aan de acceptabele kant in de tabel. Het blijkt zelfs dat we in Nederland ons betaalgedrag hebben verbeterd sinds 2019.

Zakelijk betaalgedrag is verbeterd sinds 2019

In 2019 werd eenzelfde onderzoek uitgevoerd en in dat jaar betaalde 31 procent van de Nederlandse bedrijven de facturen niet op tijd. We zien dus een verbetering in het betaalgedrag van iets meer dan 5 procent. Toch blijft het feit wel dat ongeveer 1 op de 4 facturen niet binnen de betaaltermijn wordt voldaan. Overigens is dit helemaal niet zo slecht in vergelijking tot België. In ons buurland betaalt slechts 44 procent van de bedrijven facturen binnen de gestelde termijn. Dit betekent dat meer dan 1 op de 2 facturen niet op tijd wordt voldaan. Iets om vooraf goed rekening te houden als u zaken gaat doen in België met grote organisaties.

Grootste verschil tussen kleine en grote bedrijven

Nederland laat wel het grootste verschil zien tussen kleine bedrijven die betaaltermijnen overschrijden en grote ondernemingen die dit doen. In alle landen die deelnamen aan het onderzoek kan worden gesteld dat kleine bedrijven vaker binnen de betaaltermijn betalen dan de grotere bedrijven. In Nederland betaalt 35,9 procent van de grote ondernemingen de facturen netjes op tijd. In Denemarken ligt dit percentage op 83,2 procent en dit geeft maar aan hoeveel er voor Nederland nog te behalen valt. Sinds juli is het grote bedrijven niet meer toegestaan om lange betaaltermijnen te hanteren. Het doel is om facturen betaald te krijgen binnen een termijn van 30 dagen, waardoor het ondernemingsklimaat verbetert, de liquiditeit optimaliseert en er meer ruimte ontstaat voor investeringen.

Worden uw facturen op tijd betaald?

Wanneer facturen niet op tijd betaald worden, dan levert dit een risico op voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Zeker in deze rumoerige tijd is het belangrijk om financieel zo veel mogelijk stabiel te blijven. Een goede cashflow en een lage DSO-ratio zijn van groot belang, en dit komt in het geding naar mate meer facturen onbetaald blijven. Heeft uw bedrijf ook te maken met facturen die niet betaald worden? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht voor u klaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.

33 facturen op tijd betaald nederland

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.