Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws De 8 goede financiële voornemens voor 2023
30-12-2022

Goede voornemens voor het nieuwe jaar vinden we vaak op het persoonlijke vlak. Onder de meest bekende goede voornemens vinden we bijvoorbeeld het stoppen met roken, het meer sporten en het afvallen. Toch is het voor ondernemers en financieel professionals ook belangrijk om goede financiële voornemens voor 2023 vast te stellen. Wij geven u inspiratie!

Veel ondernemers hebben een financieel turbulent jaar achter de rug en het is goed om te ontdekken hoe we 2023 financieel gezond houden. Wij geven u graag inspiratie in 8 goede financiële voornemens voor 2023. Tijd om onze goede voornemers te vertalen naar die voor uw organisatie!

1. Overweeg factoring

Factoring kan een goede optie zijn om de cashflow van uw bedrijf gezond te houden. Wanneer u gebruik maakt van factoring, dan worden de facturen binnen 24 uur na goedkeuring van de aanvraag aan u betaalt. U ontvangt de bedragen dus altijd snel, ongeacht de betalingstermijn waar uw klanten zich aan dienen te houden. Het is ook mogelijk om slechts een deel van uw facturen middels factoring te laten verlopen. Let wel op dat de kosten aardig kunnen oplopen.

2. Opnieuw afstemmen van betalingstermijnen

Het kan een goed idee zijn om alle betalingstermijnen eens te herzien en, indien noodzakelijk bij te stellen. Een groot deel van de bedrijven hanteert een betaaltermijn van 30 dagen. Anderzijds zijn er veel leveranciers die een betaaltermijn hanteren van 14 dagen. Hanteert u 30 dagen voor uw klanten, maar moet u zelf de facturen binnen 14 dagen betalen? Dan kan dit tot problemen leiden. Ook klanten die een handje ervan hebben om net over de betaaltermijn te gaan, kunt u aan aanspreken op een eventuele nieuwe betaaltermijn.

3. Analyseer uw doelgroep

Er vinden verschuivingen plaats op het financiële vlak en vooral met het oog op financiële gezondheid. Zo kon in het laatste kwartaal van 2022 worden vastgesteld dat meer dan 1 op de 4 jongvolwassenen financiële problemen heeft. Van alle leeftijdsgroepen is dit de groep die financieel het meest worstelt om de vaste lasten nog te voldoen. Het is de moeite waard om eens goed te kijken hoe het gesteld is met de financiële gezondheid van uw specifieke doelgroep, zodat u hier effectief op in kunt spelen als dat noodzakelijk is.

4. Loop al uw softwareprogramma’s na

Voor veel bedrijven geldt dat er eenmalig een softwareprogramma wordt aangeschaft voor financiële zaken, zoals debiteurenbeheer en facturatie. Vervolgens wordt dit programma eindeloos gebruikt. Toch zijn er vaak nieuwere oplossingen die zorgen voor meer snelheid, efficiëntie en gemak. Het is dus zeker de moeite waard om de softwareprogramma’s eens na te lopen en te ontdekken of er inmiddels betere opties beschikbaar zijn.

5. Nieuwe afspraken maken met leveranciers

Het is altijd goed om eens met leveranciers te kijken of er mogelijkheden zijn tot verbetering. In bepaalde situaties is het mogelijk om iets lagere tarieven met bestaande leveranciers af te spreken, in andere situaties is het aan te raden om over te stappen naar een andere leverancier voor een prijsvoordeel. Neem eens de tijd om te onderhandelen. Het kan zeker een mooie besparing opleveren.

6. De financiële processen automatiseren

Er zijn nog veel kleine bedrijven die alle facturen nog met de hand invoeren en inboeken. Dan zijn er ook bedrijven die zo veel mogelijk aan elkaar koppelen om zo min mogelijk handmatig te doen. Het spreekt voor zich dat deze laatste groep meer tijd overhoudt voor het echt zaken doen én dat zij beter voorbereid zijn op de toekomst. Vinden er nog relatief veel handmatige acties plaats binnen de financiële processen? Dan is dit een mooi moment om eens te kijken hoe u verder kunt automatiseren. Dit kan een goed voornemen zijn voor 2023!

7. Stel een kredietcheck in voor nieuwe klanten

Een goede screening is eigenlijk altijd al belangrijk geweest. Toch, we leven nu in een tijd waarin steeds meer consumenten én bedrijven het financieel moeilijk hebben. Het is dus extra belangrijk om een kredietcheck uit te voeren. Ontwikkel een stappenplan die ervoor zorgt dat u uw klanten kent en de risiconiveaus goed in kunt schatten. Een creditcheck schiet er vaak bij in, terwijl dit een hoop problemen kan voorkomen.

8. Zorg voor een strakker debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer behoort tot de belangrijkste factoren binnen het financieel gezond houden van uw onderneming. Het is noodzakelijk om het debiteurenbeheer op orde te houden om te voorkomen dat de cashflow belemmerd wordt. Gebruik de juiste systemen voor factureren en boekhouden, én onderneem altijd tijdig actie wanneer facturen te lang open blijven staan.

Wij helpen u uw cashflow te beschermen

Een positieve cashflow is onmisbaar voor een bedrijf. Het is gewoon belangrijk dat facturen worden betaald binnen de aangegeven termijn. Helaas bewijst de praktijk dat dit lang niet altijd gebeurt. Het is dan zaak om tijdig in te grijpen, zodat u de cashflow kunt beschermen. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht biedt u hierin de juiste ondersteuning.

Wij staan voor u klaar wanneer u te maken heeft met klanten die de facturen niet betalen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

52 goede voornemens ondernemer

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.