Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 7 Manieren om de liquiditeit te verbeteren
22-6-2018

U hoort geregeld in de media dat bedrijven omvallen door een gebrek aan liquiditeit. Het begrip liquiditeit staat voor de hoeveelheid geld waarover een ondernemer op een bepaald moment kan beschikken. Iedere ondernemer weet dat er momenten zijn dat hij onverwachts wordt geconfronteerd met uitgaven die hij niet had verwacht. Het hebben van een goede liquiditeit is dan van groot belang.

Er zijn verschillende manieren waarop u als ondernemer of creditmanager de liquiditeit in uw onderneming kunt vergroten. Hieronder volgen 7 vaak logische middelen om de liquiditeit van een onderneming te verbeteren.

 1. Goed debiteurenbeheer

Hoe sneller uw vorderingen worden betaald, hoe beter de liquiditeit zal zijn. Misschien kunt u overwegen de betaaltermijn te bekorten naar 14 of 30 dagen. In ieder geval is aandacht voor de debiteuren een harde noodzaak. Hier gaat het bij veel ondernemers mis.

2. Verkoop overbodige bedrijfsmiddelen

Heeft u machines of andere bedrijfsmiddelen die niet meer worden gebruikt? Verkoop die dan om uw liquiditeit te verbeteren. Kijk ook eens kritisch naar uw voorraad. Kunt u deze niet flexibeler inkopen?

3. Verhoog de winstgevendheid

Een hogere winst zorgt voor de mogelijkheden om liquiditeiten extra te realiseren. Zoek dan ook voortdurend naar manieren om de winst in de onderneming te verhogen. Wellicht kunt u slecht betalende klanten afstoten of processen gaan automatiseren.

4. Gebruik krediet van derden

Zonder betalingstermijnen te overschrijden kunt u de liquiditeit verbeteren door betalingen op het juiste moment uit te voeren. Kijk naar de mogelijkheden die belastingdiensten en leveranciers bieden. Snel betalen is fijn voor uw leveranciers, maar gaan ten koste van uw liquiditeit.

5. Minimaliseer het aantal privé-opnames

Als u het geld niet voor privédoeleinden nodig heeft, kunt u het ook in de onderneming laten zitten om de liquiditeit te verhogen. Zo heeft u geld om te investeren in projecten en marketing.

6. In overige vorderingen zo snel mogelijk

Heeft u wellicht een lening aan een derde verstrekt en bestaat de mogelijkheid om deze vervroegd te innen, doe dat dan. Het kost vaak geld om leningen door te laten lopen en u loopt bovendien het risico dat de lener het laat versloffen om nog langer gebruik te kunnen maken van uw geld.

7. Beëindig garantiestellingen zodra dat mogelijk is.

Door een garantiestelling kunt u wellicht niet over een deel van uw eigen banktegoed beschikken. Vergeet nooit een garantiestelling meteen aan te passen of te beëindigen zodra dat kan.

Focus op uw debiteuren

De belangrijkste tip uit dit artikel is dat u strakker op uw debiteuren gaat zitten. Zorg ervoor dat ze op tijd en allemaal betalen. Een niet-betalende klant kost veel uren die u niet kunt factureren. Heeft u vragen over het goed beheren van uw debiteuren? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.

25 liquiditeit vergroten

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.