Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Wettelijke Rente en Handelsrente per 1 juli 2023: Wat u moet weten
01-7-2023

Ieder jaar worden op 1 juli allerlei nieuwe wetten van kracht. Voor de incassobranche is er ook een wettelijke aanpassing. Er zijn nieuwe tarieven voor de wettelijke rente en de wettelijke handelsrente. Deze tarieven zijn van invloed op iedereen, van particulieren tot bedrijven, en hebben betrekking op welke rente u kunt rekenen als een geldsom / factuur te laat wordt betaald. In dit artikel leest u hier alles over.

Veranderingen in 2023

Voor de eerste helft van 2023 is de wettelijke rente vastgesteld op 4%. Daarnaast is de wettelijke handelsrente, die van toepassing is op zakelijke transacties, verhoogd naar 10,5%. Dit markeert een aanzienlijke stijging van de voormalige tarieven van 2% en 8% die geldig waren tot en met 31 december 2022.

Maar let op, er zijn recentelijk verdere aanpassingen doorgevoerd. Met ingang van 1 juli 2023 is de wettelijke rente opnieuw verhoogd, dit keer naar 6%. De wettelijke handelsrente is verhoogd naar 12%. Deze verandering is wettelijk bekrachtigd door Koning Willem-Alexander en onze Minister voor Rechtsbescherming, conform artikel 120, eerste lid, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Het is cruciaal voor u als ondernemer om van deze wijzigingen op de hoogte te zijn. Vooral als er sprake is van te late betalingen, kunnen deze verhoogde rentepercentages een significante impact hebben.

Wettelijke- en handelsrente in rekening brengen?

Wettelijke rente brengt u in rekening wanneer een geldsom te laat wordt betaald. De wet bepaalt dat de 'schade' die over dergelijke late betalingen moet worden vergoed, minimaal gelijk is aan de wettelijke rente.

De wettelijke handelsrente, aan de andere kant, is van toepassing tussen handelspartijen. Dus niet tussen bedrijven en particulieren, en particulieren onderling. Als uw zakelijke tegenpartij te laat betaalt, heeft u vanaf dit jaar recht op minimaal 12% rente per jaar. U hoeft niet vooraf af te spreken dat u rente in rekening brengt bij te late betaling. Zelfs als u niets afspreekt, is de wettelijke (handels)rente verschuldigd.

Heeft u een niet betalende klant?

Bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso begrijpen we dat deze nieuwe tarieven verwarrend kunnen zijn, en we zijn hier om u te helpen. Wordt uw factuur niet op tijd betaald? Laat het ons weten, dan kijken wij met u mee.

Met deze veranderingen in de wettelijke en handelsrente, is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso staan we klaar om u te ondersteunen bij uw openstaande facturen. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

07 Wettelijke Rente Handelsrente 2023

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.