Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Solvabiliteitsratio: Wat is het en hoe verbetert u het?
17-11-2017

Uw bedrijf op waarde schatten is een belangrijke taak van een bank, zakenpartner of kredietverstrekker. Hier is sprake van als u ergens aanklopt voor het aanvragen van een geldlening of als u een strategische samenwerking wilt aangaan. Deze partijen willen vooraf inzicht en zekerheid hebben dat uw organisatie financieel gezond is. Een belangrijke financiële parameter is de solvabiliteitsratio.

De solvabiliteit geeft aan in welke mate een bedrijf aan haar verplichtingen kan voldoen. Wat betekent dit begrip nu precies en wat kunt u doen om dit binnen uw organisatie te verbeteren?

Wat is de solvabiliteitsratio?

De solvabiliteitsratio geeft antwoord op de vraag of en in welke mate uw onderneming solvabel is. Dit betekent dat u als bedrijf of organisatie uw betalingsverplichtingen kunt nakomen. Bij solvabiliteit kijkt men vooral of uw onderneming aan haar financiële verplichtingen kan voldoen en leningen kan aflossen bij het stoppen of faillissement van uw bedrijf.

Als u voor langere tijd wilt gaan samenwerken met een ander bedrijf, dan wilt u niet dat deze leverancier na enkele maanden haar afspraken niet meer kan nakomen. Dit kan immers voor uw bedrijf grote financiële risico’s met zich meebrengen.

Solvabiliteitsratio berekenen

Kort samengevat wordt solvabiliteit gezien als de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. Er zijn twee gangbare manieren om het solvabiliteitsrisico te berekenen:

1. Solvabiliteitsratio I = eigen vermogen / totaal vermogen x 100%
2. Solvabiliteitsratio II = totale activa / vreemd vermogen x 100%

De minimumnorm ligt tussen de 25% en 40%. Concreet betekent dit dat als de activa van uw bedrijf met 60 procent daalt u onderneming  nog steeds in staat is om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Kredietverleners kijken vooral of u vanuit de activa het vreemde vermogen (bijvoorbeeld een geldlening)  kunt terug betalen.

Bij de verstrekking van krediet kijken financiers natuurlijk niet alleen naar de solvabiliteit. Beschikbaar onderpand als zekerheid voor terugbetaling speelt in de beslissing een belangrijke rol.  Bij het selecteren van een strategische bedrijfspartner is het ook aan te raden om naast de solvabiliteitsratio het gesprek met uw partners aan te gaan en aanwezige  jaarverslagen goed door te nemen.

Solvabiliteitsratio verbeteren

De solvabiliteitsratio wordt verbeterd door de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen te optimaliseren. Er zijn diverse manieren om dit aan te pakken. Keer bijvoorbeeld niet teveel winst uit vanuit uw onderneming, maar voeg het toe aan uw reserves. Een andere manier is om uw werkkapitaal te verbeteren door effectief creditmanagement en debiteurenbeheer. Tenslotte zorgt ook de verlaging van de balanstotaal voor een betere solvabiliteit van uw onderneming.

Ondersteuning bij debiteurenbeheer

Heeft u advies en ondersteuning nodig bij uw debiteurenbeheer? Betalen uw klanten vaak te laat? Ons team van ervaren incassospecialisten uit Utrecht helpen u graag. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Solvabiliteitsratio berekenen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.