Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Faillissementsaanvraag van debiteur: doen of niet doen?
28-7-2017

Natuurlijk kunt u de normale weg bewandelen en een aantal aanmaningen schrijven als u een openstaande factuur heeft. Een incassobureau zoals Willems Incasso uit Utrecht zou u hierbij kunnen helpen. Wanneer de betaling dan alsnog uitblijft kan het noodzakelijk zijn, dat u verdere stappen zet. Vaak is dit de weg naar de rechter om zo met het vonnis in de hand uw vordering te verhalen op goederen van uw niet-betalende klant, die je dan (mocht het zover komen) echt wel als debiteur kunt betitelen. Een ander in de praktijk gebruikt middel om tot betaling te geraken is het aanvragen van het faillissement van uw debiteur. Moet u dit doen of niet?

Faillissementsaanvraag

Het Nederlandse recht kent een manier om uw vordering -letterlijk- kracht bij te zetten, een faillissementsaanvraag van de debiteur. Waarom is een faillissementsaanvraag van debiteur zo een sterk drukmiddel? Geen enkele ondernemer wil failliet verklaard worden. Een faillissement beperkt de debiteur in zijn vrijheid en ontzegt hem ook de vrije toegang tot zijn vermogen. Het faillissement zal in het algemeen tot het einde van het bedrijf leiden met daarbij in ons land een diffamerend effect. De goede naam of imago van de ondernemer krijgt een flinke deuk. Het is dan is ook te verwachten dat de debiteur bij een faillissementsaanvraag zal proberen dat faillissement te voorkomen.

Hoe werkt een faillissementsaanvraag van een debiteur?

Voor het aanvragen van een faillissement van uw debiteur mag u niet alleen staan. Het is noodzakelijk een medestander te vinden. Nog een schuldeiser met onbetaalde rekeningen van diezelfde debiteur. Eigenlijk is medestander niet het juiste woord, de tweede schuldeiser hoeft niet betrokken te worden bij de aanvraag, Er hoeft alleen maar te worden aangetoond dat er meerdere schuldeisers bestaan met openstaande vorderingen.

De aanvraag van het faillissement vindt plaats door een verzoek aan de rechtbank. Dit verzoek kunt u niet zelf doen. U heeft de hulp van een advocaat nodig. De advocaat zal u zijn werkzaamheden in rekening brengen alsmede het aan de rechtbank verschuldigde griffierecht.

Inhoudelijke behandeling en het verloop

De rechtbank in de regio bepaalt na ontvangst van het verzoek een dag voor de inhoudelijke behandeling. Hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat de schuldenaar alsnog betaalt, kan het noodzakelijk zijn door te gaan tot deze zitting. In de meeste gevallen zal de schuldenaar contact opnemen met u of het incassobureau en de eventuele andere schuldeisers om een regeling voor te stellen.

Om niet direct het drukmiddel kwijt te raken, kunt u uitstel van de inhoudelijke behandeling aanvragen. De behandeling van uw verzoek kan dan tot acht weken aangehouden worden.

Betalende debiteur

Mocht de schuldenaar weer niet aan zijn verplichtingen voldoen, dan zou u de aanvraag door kunnen laten gaan. Daarbij moet u er rekening mee houden dat betaalde termijnen eventueel terugbetaald moeten worden aan de curator. Het is ook mogelijk de aanvraag weer in te trekken en opnieuw in te dienen. Daarbij moet wel het griffierecht opnieuw betaald worden. Afhankelijk van de hoogte van de schuld kan dat al dan niet de moeite waard zijn.

Een zitting en de uitspraak

Komt het dan toch daadwerkelijk tot een zitting, dan kan de debiteur zich uitlaten over het verzoek. Het onderzoek door de rechter is niet diepgravend en enkel gericht op het vaststellen van het feit of uw debiteur is opgehouden te betalen. Dit feit wordt vrij snel vastgesteld, waarna de faillietverklaring in het algemeen onontkoombaar is.

Doen of niet?

Het aanvragen van een faillissementsaanvraag moet u alleen gebruiken als laatste middel en met de bereidheid om de aanvraag door te zetten tot aan een daadwerkelijk faillissement. Het faillissement betekent immers dat de curator het initiatief gaat nemen om tot een oplossing voor de schuldeisers te komen. U bent het initiatief in de inning van uw vordering gewoonweg kwijt. En in de praktijk eindigen de meeste faillissementen met de conclusie dat er onvoldoende baten zijn om de schuldeisers ook maar één euro te voldoen.

Faillissementen hebben dus grote maatschappelijke gevolgen en werpen uw debiteur ver terug. Probeer dus eerst via diverse incassomiddelen en bemiddeling tot een betaling te komen met uw debiteur. Als ervaren incassobureau adviseren wij u graag hoe u dit het beste kunt aanpakken. Neem contact met ons op om uw openstaande factuur te bespreken.

30 faillissement aanvragen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.