Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: schulden zijn het paard waarop het vertrouwen vertrekt.

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Consumptief krediet hoogste in Flevoland en Limburg
24-9-2021

Het aantal consumptieve kredieten in Nederland is afgenomen sinds de start van de coronacrisis, maar dit neemt niet weg dat het er nog behoorlijk wat zijn. Er zijn in ons land maar liefs 11 miljoen actieve consumptieve kredieten, welke worden afgenomen door ongeveer 9 miljoen Nederlanders. Dat is de helft van de Nederlandse bevolking.

Onder de noemer consumptief krediet vallen meerdere kredieten. Denk daarbij aan kopen op afbetaling, roodstand op de betaalrekening, doorlopende kredieten en persoonlijke leningen. Het aantal consumptieve kredieten ligt het hoogst in de provincies Flevoland en Limburg. Dit blijkt uit de Schulden Monitor 2020 van Stichting BKR, een jaarrapport over het financieel welzijn van Nederland.

Afname van consumptieve kredieten sinds de coronacrisis

De coronapandemie heeft veel teweeg gebracht. Veel ondernemers verkeren in financiële moeilijkheden en we zien ook dat particulieren vaak worstelen om aan de financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Dit zou doen verwachten dat het aantal consumptieve kredieten is gestegen sinds het begin van de coronacrisis, maar niets is minder waar. Aan het einde van 2020 hadden 8,8 miljoen Nederlanders een consumptief krediet. Een jaar eerder, aan het einde van 2019, waren dit er nog 9,4 miljoen. De groep Nederlanders met betaalproblemen is in dit jaar kleiner geworden. In 2019 waren dit er 695.000 en een jaar later waren dit er nog 657.000. Aan het einde van 2020 had 4,49 procent van de Nederlanders betaalproblemen. Dit percentage was aan het einde van 2019 nog 4,75 procent.

38 schuldenmonitor krediet

Meeste consumptieve kredieten in Lelystad

Lelystad is koploper als het gaat om het aantal actieve consumptieve kredieten. De meeste inwoners van deze plaats hebben minimaal één lopend krediet. We hebben het dan over 72 procent van alle inwoners van Lelystad. Ter vergelijking, het gemiddelde ligt op 62,3 procent van de inwoners van een Nederlandse plaats. Daarnaast zijn er meerdere gemeenten in Zuid-Limburg te vinden waarin de meeste inwoners minimaal één consumptief krediet hebben. We hebben het dan over de plaatsen Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Simpelveld en Meerssen. De plaats Wageningen heeft het minst aantal inwoners met een consumptief krediet. Hier gaat het om 44,5 procent. In alle gemeenten van Nederland daalde het percentage in het afgelopen jaar. 

Leeftijdsgroep met hoogste consumptieve kredieten

De meeste consumptieve kredieten zijn te vinden in de leeftijdsgroep van 51 tot 60 jaar. We zien hier een percentage van 14,1 procent, wat goed is voor een kleine 2 miljoen consumptieve kredieten. Het is ook zo dat in deze leeftijdsgroep geen daling van het aantal kredieten te zien is, terwijl dit in alle andere leeftijdscategorieën wel het geval is. Van alle consumptieve kredieten staat 47,5 procent op naam van een vrouw en 50,6 procent op naam van een man. Bij 1,9 procent van de consumptieve kredieten is het geslacht van de aanvrager / afnemer onbekend. 

Zorg dat u uw klanten goed kent

Het hebben van een consumptief krediet zegt in de basis niet heel veel over de financiële gezondheid van een persoon. Veel mensen hebben de optie voor roodstand op de betaalrekening aangevraagd voor de zekerheid, maar maken hier geen gebruik van of staan enkel aan het einde van de salarismaand een paar euro’s rood. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld.

Als ondernemer wilt u ervoor zorgen dat uw facturen betaald worden binnen de gestelde termijn. Met het oog hierop is het altijd belangrijk om uw klanten goed te kennen. Zo beperkt u de risico’s, al zijn deze nooit helemaal uit te sluiten. Heeft u klanten die uw facturen niet betalen? Onderneem dan actie en neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij zijn u graag van dienst.

Consumptief krediet

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input