Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Blaffen of bijten bij openstaande vorderingen?
26-4-2018

Bij het leveren van producten en diensten kan het voorkomen dat een klant zijn factuur niet voldoet. Dit kan een andere ondernemer zijn, of een particulier. Er zijn een aantal stappen die u dan als ondernemer kunt zetten. Wanneer is een minnelijke incasso het beste dat u kunt doen en wanneer juist een juridische incasso? Kortom, wat is wijs: blaffen of bijten?

Minnelijke incasso

Een minnelijke incasso is wat we in dit geval ‘blaffen’ noemen. U geeft een signaal af aan uw klant dat er betaald moet worden, zonder tussenkomst van de rechter. U kunt de volgende ‘minnelijke’ signalen afgeven naar iemand die niet betaalt:

  • Het aansporen tot betalen van openstaande vorderingen middels een telefoontje, herinneringsfactuur, veertiendagenbrief of aanmaning.

  • Het toelichten van de openstaande vordering en eventueel een betalingsregeling afspreken.

  • De gehele openstaande vordering opeisen, inclusief incassokosten, eventuele schadevergoeding en wettelijke rente.

Een minnelijk incassotraject kan door uzelf of door een incassobureau in gang gezet worden. Het is bij een minnelijk incassotraject verboden om dwangmaatregelen in te zetten. In veel gevallen zal uw debiteur eieren voor zijn geld kiezen en het geld naar u overmaken. Vaak is een telefoontje of brief van een incassobureau voldoende om het geld te innen. Als u goed kunt onderbouwen dat u de producten / diensten juist hebt geleverd, dan staat u 1-0 voor en zal de debiteur niet het risico van de juridische kosten willen lopen.

Wat doet een incassobureau voor u?

Het versturen en nabellen van debiteuren kost tijd. Na de laatste betalingsherinnering kunt u eenvoudig de factuur uit handen geven. Dit kan via dit online formulier . Een incassobureau wordt vervolgens door u gemachtigd om voor u de schuld in te vorderen. Wanneer u een incassobureau de aanmaningsprocedure laat uitvoeren, bent als u ondernemer minder tijd kwijt bent aan het innen van de factuur.

Daarnaast heeft een incassobureau de benodigde expertise in huis om de kans op betalen te vergroten. Aan een incasso- en gerechtsdeurwaardersbureau hangt ook altijd een stukje ‘gewicht’ waar men van schrikt. Uw aanmaning wordt geloofwaardiger wanneer u een incassobureau inschakelt en die gaat ‘blaffen’ naar uw debiteur.

Wat is een gerechtelijke incasso?

Een juridische ofwel gerechtelijke incasso is het echte bijten. Als blaffen niet meer werkt en uw debiteur gaat echt niet over tot betalen, dan kunt u gaan bijten. Dit wordt gedaan door de tussenkomst van een rechter. Wij stellen voor u een dagvaarding op met daarin het feitenrelaas en roepen uw debiteur op om voor de rechter te verschijnen. De rechter zal hier binnen enkele weken een uitspraak doen. Vervolgens is de gerechtsdeurwaarder de persoon die bevoegd is om de uitspraak te gaan uitvoeren en over te gaan tot beslaglegging en executoriale verkoop.

Het nadeel van een gerechtelijke incasso voor ondernemers, is dat deze procedure kosten met zich meebrengt. Als u gelijk heeft, dan komen deze kosten vaak voor rekening van de debiteur . U moet deze kosten echter wel eerst zelf voorschieten. Daarnaast doet zo'n procedure de relatie met de klant geen goed.

Wanneer gaat u bijten?

Een gerechtelijke incasso is het laatste middel om in te zetten wanneer iemand (een aanzienlijk bedrag) niet betaalt na alle minnelijke procedures vanuit u, of het incassobureau. Heeft u een klant die niet wil betalen? Begin dan eerst met blaffen. Werkt dat niet, dan kunnen wij voor u bijten. Neem contact met ons op en wij gaan direct aan de slag!

17 Blaffen of bijten bij openstaande vorderingen

 

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.