Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 2 miljoen bedrijven in NL maar zijn ze allemaal kredietwaardig
01-4-2022

We hebben begin dit jaar een ondernemende mijlpaal gehaald! Op 1 januari 2022 stonden er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis meer dan 2 miljoen ondernemingen geregistreerd. Er was in 2021 sprake van een groei van maar liefst 8,5%. Er kwamen toen 163.000 nieuwe ondernemingen bij. Niet eerder werd er zo’n sterke groei gezien sinds de start van de metingen in 2007. Een mooie mijlpaal, maar zijn al deze bedrijven kredietwaardig en betrouwbaar genoeg om zaken mee te doen?

Aanzienlijke groei in aantal bedrijven

In 2021 alleen al kwamen er dus ongeveer 163.000 Nederlandse bedrijven bij. Meer dan 145.000 van deze bedrijven zijn eenmanszaken. Dit was de sterkst groeiende groep, met een groei van maar liefst 10 procent. Een veel kleinere groei, namelijk 3,5 procent, zien we in het aantal bedrijven waarbij meer dan 250 personen werkzaam zijn. Over het algemeen genomen is de groei vooral groter dan voorgaande jaren doordat het aantal opheffingen kleiner was in 2021. In 2020 steeg het aantal bedrijven dat werd opgeheven nog met meer dan 30.000, maar in 2021 nam het aantal ondernemingen dat werd opgeheven af met een kleine 50.000 bedrijven.

Veel nieuwe webwinkels

Een niet heel verrassend gegeven is dat het vooral webwinkels zijn die behoren tot de nieuw geopende bedrijven. Door de coronacrisis werden we langere tijd en meerdere malen gedwongen om alles via internet te kopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal webwinkels sinds 2020 is gestegen met meer dan de helft. Er zijn op dit moment bijna 80.000 webwinkels actief in ons land.

Meer dan 80 procent van deze webwinkels hebben maar één werkzaam persoon. Het is erg eenvoudig om een bestelling te plaatsen in een webwinkel, maar als u iets wilt terugsturen dat gaat dit niet zo snel en vaak juridisch incorrect. Webwinkels betalen hun klanten vaak te laat of te weinig terug. We schreven daar al eerder een artikel over.

Betaalgedrag van deze bedrijven

Het is natuurlijk mooi dat er inmiddels meer dan 2 miljoen bedrijven in Nederland zijn. Toch betekent dit niet dat er ook 2 miljoen kredietwaardige bedrijven zijn in ons land. Een deel van deze bedrijven is niet in staat om de rekeningen te betalen. De duur van bestaan van het bedrijf speelt hierin geen rol. Grote bedrijven die al jarenlang bestaan kunnen evengoed moeite hebben met het betalen van de rekeningen als de ZZP’er die vorige maand is gestart. Wanneer u zaken wilt gaan doen met een ander bedrijf is het altijd belangrijk om goed te kijken met wie u precies zaken gaat doen. Stel uzelf een aantal vragen:

  • Kan deze partij de rekeningen wel betalen?
  • Wanneer is het bedrijf opgericht?
  • Wat is de kredietscore van het bedrijf?
  • Zijn er online reviews te vinden?
  • Is de bereikbaarheid en communicatie goed?
  • Ziet de website er betrouwbaar uit?

Niet alle bedrijven zijn kredietwaardig

Het is natuurlijk heel fijn dat de economie weer de goede kant op gaat. Toch is het altijd belangrijk om erbij stil te blijven staan dat niet elk bedrijf vanzelfsprekend kredietwaardig is. In alle gevallen is het goed om een kredietcheck uit te voeren en duidelijke afspraken te maken over betalingen.

U kunt nooit helemaal voorkomen dat een factuur niet betaald wordt, maar u kunt er wel alles aan doen om het risico te beperken. Krijgt u te maken met klanten die niet betalen? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Ons team staat voor u klaar!

13 twee miljoen bedrijven kvk nederland

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.