Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Wat is de PD-rating van u en uw debiteur?
22-9-2017

Als leverancier of dienstverlener is het van groot belang om inzicht te hebben op de kans van wanbetaling. Er zijn verschillende methodes om hierachter te komen. De PD-rating is er daar één van. Deze rating geeft u snel een indicatie van de kredietwaardigheid van uw debiteur of toekomstige partner.

PD staat voor Probability of Default, oftewel de kans op in gebreke blijven bij de betaling van een factuur. Via een combinatie van letters wordt de rating uitgedrukt. Deze loopt van de hoogst mogelijke rating AAA tot de laagst mogelijke rating D, waarbij de onderneming insolvent is. Indien de PD-rating niet kan worden vastgesteld, wordt dit met NR aangemerkt. In totaal zijn er 11 mogelijke ratings. Hieronder vindt u een overzicht van de PD-ratings en hun betekenis.

Overzicht van PD-Ratings

Dit zijn de verschillende ratings:

  • AAA - A: De kans op wanbetaling is zeer laag tot laag
  • BBB - B: De kans op wanbetaling is gemiddeld
  • CCC - C: De kans op wanbetaling is verhoogd tot zeer hoog.
  • D: De onderneming is onvermogend tot betalen.
  • NR: Rating kon niet worden vastgesteld.

Berekening van de rating

Achter de PD-rating zit een geavanceerde berekening. Statistische modellen verwerken gegevens uit verschillende bronnen. Uiteraard zijn het betaalgedrag en de jaarrekening van de onderneming belangrijke input. Ook demografische kenmerken, zoals de rechtsvorm en omvang van het bedrijf zijn van belang. XSeption informatie geeft input over met name negatieve kenmerken die ongebruikelijk zijn. Uit het model komt een PD% welke de kans op insolventie binnen een jaar geeft. Om de informatie eenvoudig te kunnen interpreteren wordt het PD% omgezet naar een PD-rating.

Krijg inzicht en voorkom financiële schade

Een inschatting van het risico op wanbetaling is van groot belang voor de leverende partij, met name als het gaat om een nieuwe onderneming waarmee zaken wordt gedaan. De PD-rating kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de betalingstermijn of rente vast te stellen. In een uiterst geval kan de rating zelfs betekenen dat er alleen zaken wordt gedaan tegen voorafgaande volledige betaling, omdat de kans op wanbetaling te hoog wordt geacht.

Creditcheck doen

Zoals gezegd is de PD-rating één van de methodes om de kredietwaardigheid van een bedrijf te controleren. Als u zich aanmeldt bij Incassoline krijgt u een aantal creditchecks. Hiermee kunt u ook uw klant of uzelf mee controleren. Heeft u een openstaande factuur? Neem dan contact met ons op!

pd rating check

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input