Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Stijging incassozaken verwacht door Coronacrisis
17-4-2020

 

De impact van de Coronacrisis voor bedrijven, medewerkers en de economie is haast niet meer te overzien. Medewerkers blijven thuis zitten, opdrachten worden geannuleerd, leveranciers komen lastiger aan grondstoffen en grote aankopen worden uitgesteld. Uit een recente rondgang van Willems Gerechtsdeurwaarders en Incasso bij diverse klanten en goede relaties blijkt dat er een stijging van het aantal incassozaken verwacht wordt in de komende maanden. Organisaties hebben cash nodig om te overleven en dus zal er sneller een beroep worden gedaan op een betrouwbaar incassobureau.

Bedrijven zitten letterlijk vast!

Er blijven voor bedrijven op de korte termijn weinig opties over om aan voldoende liquiditeit te komen. Een optie is om grote investeringen uit te stellen. Of door te gaan snijden in het personeelsbestand door contracten niet te verlengen. Maar krijgt u deze mensen na deze crisis ook gemakkelijk weer terug? Een andere optie is om uw DSO-ratio (Days Sales Outstanding) te gaan verlagen. Betalen uw klanten normaal pas op de 60e dag? Waarom gaat u dit niet terugzetten naar 30 dagen? We schreven eerder dat veel bedrijven iets coulanter zullen zijn bij de betalingstermijn komende weken, maar dat neemt niet weg dat de gang naar het incassobureau de volgende stap is. Wij, en onze collega incassopartners, verwachten daarom een forse stijging in het aantal incassozaken.

Maatregelen rondom de Coronacrisis

Voorbereiden op deze gezondheidscrisis was haast onmogelijk voor bedrijven. De grootschalig impact op alle sectoren had niemand verwacht. Bij de financiële crisis van 2008 was er een duidelijke aanloop en konden bedrijven maatregelen treffen. Bij deze abrupte crisis en maatregelen van de overheid was dit totaal niet mogelijk. De overheid kwam medio maart al vrij snel met diverse financiële regelingen voor bedrijven. Voor veel grotere bedrijven (die al diverse leningen hebben lopen) zal dit geld goed uitkomen, maar het zal wel terugbetaald moeten worden. Zolang alle grenzen en (horeca)bedrijven dicht blijven kunnen de meeste bedrijven hun producten niet kwijt. De eerste voorspellingen zijn nu dat de economie in Nederland en de EU met 1 tot 8% gaat dalen!

Toenemende schulden

Wij verwachten over niet al te lange tijd dat veel meer Nederlanders in de financiële problemen geraken. In Nederland leven zo’n 1 miljoen mensen in armoede of van een minimum inkomen. Dit aantal zal gaan toenemen door deze crisis. Veel zzp’ers hebben hun agenda zien leegraken en zitten nu thuis zonder inkomsten. Jongeren die normaal een bijbaan hadden in de horeca zitten thuis. Boeren kunnen hun oogst niet kwijt. Gemeenten zien hun inkomsten dalen, festivals gaan niet door, horeca is gesloten en ga zo maar door.

Doordat onze economie zo nauw in ketens met elkaar verbonden is zal iedereen (tijdelijk) minder werk hebben. Echter lopen de kosten wel gewoon door. De hypotheek, huur, zorgverzekering, leasecontracten, belastingen ect, alles loopt gewoon door bij consumenten. Bedrijven en instellingen zijn wel iets coulanter om een betalingsuitstel te verlenen, maar er zal betaald moeten worden.

Vroeg signalering

Gerechtsdeurwaarders komen traditioneel vaak pas aan het einde van het schuldentraject om de hoek. Vaak is de schuldenlast dan al behoorlijk opgelopen. Gerechtsdeurwaarders geloven in een preventieve aanpak bij schulden. Lees ook ons artikel over: Bellen is oplossen! Door al vroegtijdig in gesprek te gaan met een debiteur kunnen en willen we verdere problemen voorkomen. Wij raden daarom bedrijven en organisaties aan om komende tijd werk te gaan maken van vroegsignalering. Wilt u advies over het opzetten van dit traject? Neem dan contact met ons op.

Drukte tijdens de Coronacrisis

Hoe lang deze crisis nog gaat duren weten we niet, maar als gerechtsdeurwaarderskantoor verwachten wij een toename in het aantal dossiers. Heeft u door de Coronacrisis behoefte aan een betaling van een openstaande factuur, maar krijgt u geen gehoor van de debiteur? Ons kantoor is gewoon open en wij gaan graag voor u aan de slag om te kijken wat er mogelijk is. Dien uw factuur eenvoudig online in. Wilt u liever eerst even bellen? Dan is geen probleem, neem dan contact met ons op.

16 incassozaken toename corona

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.