Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: de enige industrie waar winst wordt gemaakt van verlies is de schuldenindustrie.

 

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Vroegsignalering van schulden steeds belangrijker
29-12-2019

Vroegsignalering, of vroeg signaleren, krijgt momenteel veel aandacht in de incasso- en schuldenketen en in de media. Het wordt door meerdere partijen gezien als dé oplossing als het gaat om schuldenproblematiek, maar is dit wel echt zo? Willems Incasso zocht uit in hoeverre vroegsignalering helpt bij het oplossen van financiële schulden.

Schulden oplossen voor het te laat is

Niet iedere schuld wordt gezien als problematisch. Wanneer er gesproken wordt over een schuld, dan kan dit een schuld van 50 euro zijn of een schuld van misschien wel 20.000 euro. In het eerste geval is de schuld niet problematisch (in veel gevallen), in het tweede geval uiteraard wel. Het blijkt dat Nederlanders te lang wachten met het inschakelen van hulp wanneer zij met schulden te maken krijgen.

“Een schuld is pas een probleem als je niet kunt betalen”

Wanneer we kijken naar de statistieken van 2017, dan zien we dat consumenten die schuldhulpverlening inschakelden gemiddeld een schuld hadden openstaan van 42.100 euro. Zij hadden gemiddeld 13 verschillende schuldeisers. Dergelijke schulden zijn lastig op te lossen binnen korte tijd, terwijl schuldeisers en de burgers zelf veel voordeel hebben bij het snel oplossen van schulden. Door eerder in contact te komen met consumenten met schulden kunnen er al maatregelen worden voorkomen om de schulden te beperken. Vroegsignalering van schulden zou hierbij moeten helpen.

Gemeenten kunnen informatie over burgers opvragen

Het zijn vooral de gemeenten die goed aan de slag kunnen met vroegsignalering. Zij zouden informatie op kunnen vragen over burgers bij zorgverzekeraars, energiemaatschappijen en woningbouwverenigingen. Dit mag natuurlijk niet zomaar en daarom wordt er op dit moment gewerkt aan een wetsvoorstel voor gegevensuitwisseling ten behoeve van vroegsignalering. Blijkt dat een burger betaalachterstanden heeft? Dan kan de gemeente de burger benaderen en kan er direct een oplossing worden gezocht om verdere schulden te voorkomen én om ontstane schulden zo snel mogelijk op te lossen.

Is vroegsignalering zinvol?

Vroegsignalering zou zeker zinvol kunnen zijn, ook voor ons als incassobureau, maar er moet nog een goede balans worden opgemaakt. Op dit moment is het nog niet duidelijk in hoeverre er daadwerkelijk informatie over burgers opgevraagd mag gaan worden door gemeenten . Er zijn veel kansen en mogelijkheden te vinden op het vlak van vroegsignalering, maar door experts worden ook wel wat obstakels gezien (rondom de privacy) die zeker niet aan de kant geveegd mogen worden.

Als incassobureau hebben wij dagelijks te maken met debiteuren met schulden. Onze opdrachtgevers willen natuurlijk hun hele factuur plus incassokosten zo snel mogelijk geïnd hebben. Soms kan dit wel even duren omdat er meerdere schuldeisers zijn. Wij zijn daarom graag een incassopartner van bedrijven om samen een aanpak vorm te geven waarbij vroegsignalering centraal staat. Het voorkomen van schulden is in ieders voordeel.

Natuurlijk dient natuurlijk ook bij de schuldenaar besef te zijn van zijn of haar financiële situatie. In de praktijk blijkt dat dit besef er vaak niet is, dan wel de dringendheid van de situatie niet wordt ingezien. Enerzijds komt dit door ontkenning van de schulden, anderzijds de wil en wens om het zelf op te lossen.

Vroegsignalering kan ook te vroeg komen. Een maand onbetaalde huur of zorgpremie wordt vaak niet gezien als een dringende reden. Anders gezegd: er moet sprake zijn van enige noodzaak om tot actie over te gaan en de helpende hand te aanvaarden. De noodzaak blijkt helaas vaak pas te worden gevoeld als de deurwaarder aanbelt om te dagvaarden of beslag te leggen.

Net als zoveel dingen in het leven vraagt dus ook de vroegsignalering om de juiste omstandigheden en het juiste moment.

Blijven uw facturen ook onbetaald?

Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in armoede en zijn vaak niet in staat om alle facturen te betalen. Dit betekent dat steeds meer bedrijven te maken krijgen met onbetaalde facturen, waardoor uiteindelijk deze bedrijven ook in financieel zwaar weer terecht kunnen komen. Blijven uw facturen ook onbetaald? Dan kan Willems Incasso uit Utrecht u helpen met haar eigen aanpak. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

52 Vroegsignalering schulden

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input