Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Steeds meer MBO studenten met schulden
22-10-2021

MBO studenten krijgen het financieel steeds zwaarder. Studenten zijn het afgelopen jaar hard getroffen door de coronacrisis. Zij zijn hun bijbaan kwijtgeraakt of hebben gewoon veel minder uren kunnen werken dan gewoonlijk. Een aanzienlijk deel van de MBO studenten had een bijbaan in de horeca, dé sector die het hardst is getroffen door alle maatregelen van de overheid. Wanneer we kijken naar de vier grote steden van ons land, dan zien we dat maar liefst 82% van de MBO studenten kampt met financiële problemen. Landelijk gezien gaat het om ongeveer 64% van de MBO studenten.

Lastig financiële keuzes maken

Het platform Wijzer in Geldzaken deed, samen met de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, onderzoek naar de financiële situatie en bijbehorend gedrag van MBO studenten. Hierbij werd vooral gekeken naar de bevindingen van de docenten burgerschap. Het grootste deel van de MBO burgerschapsdocenten is van mening dat de studenten boven de 18 jaar niet in staat zijn om zelf de juiste financiële beslissingen te nemen. Slechts 16 procent van hen geeft aan dat hun studenten wél goede financiële keuzes kunnen maken. Het zijn dan ook deels verkeerde financiële keuzes die ervoor zorgen dat steeds meer MBO studenten van boven de 18 jaar kampen met geldproblemen.

42 financiele lessen mbo

Geldprobleem onder MBO studenten

We haalden net al even aan dat de coronacrisis de financiële gezondheid van veel MBO studenten geen goed heeft gedaan. Toch mogen we zeker niet alles op de coronapandemie afschuiven. De financiële problemen onder MBO studenten bestaan namelijk al langer. In 2015 constateerde het Nibud al dat maar liefst 27 procent van de 18+ MBO studenten minimaal één schuld op zijn of haar naam had staan.

Studenten denken te makkelijk over schulden

Een docent die deelnam aan het onderzoek geeft aan dat MBO studenten vaak te makkelijk denken over het hebben van schulden. Een student met schulden vertelde hem dat het belanden in de schuldsanering niet het ergste was wat kon gebeuren als de schulden op zouden lopen. En, ‘zo erg is dat nu ook weer niet, want binnen twee tot drie jaar ben je daar gewoon weer vanaf’. MBO studenten denken vaak op deze manier en delen deze gedachten ook met elkaar. Dit zorgt ervoor dat de MBO studenten van boven de 18 jaar steeds makkelijker gaan denken over het ontstaan van schulden, en juist dit zorgt ervoor dat de schulden makkelijk oplopen.

Ouders geven vaak onvoldoende financiële opvoeding

De MBO studenten krijgen vaak ook niet de juiste ondersteuning van ouders. We hebben het dan niet over financiële ondersteuning, maar over een goede financiële opvoeding. In bepaalde gevallen wordt gezien dat de ouders van een student met schulden zelf ook in de schulden zitten. De MBO student heeft hierdoor in de thuissituatie al langer met schulden te maken. Daarnaast wordt ook geconstateerd dat veel ouders geen aandacht besteden aan financiën in de opvoeding. De basisprincipes, zoals ‘eerst sparen voor je iets leuks kunt kopen of doen’, worden vaak achterwege gelaten.

Makkelijk kopen van producten

De conclusie is wel dat het grootste deel van de MBO studenten van 18 jaar en ouder gewoon onvoldoende kennis heeft van financiële zaken om juiste keuzes te kunnen maken. Zij stellen vaker hun eigen belangen boven de betaalverplichtingen. Zij kopen of leasen makkelijker iets, terwijl zij eigenlijk al weten dat zij over twee weken die rekening niet kunnen betalen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat meer bedrijven te maken krijgen met klanten, namelijk MBO studenten, die de rekening niet betalen.

Vroeg beginnen met informatie over schulden

Om de bewustwording rondom schulden bij kinderen te vergroten hebben wij de stichting Willems Return. Daarbij gaan wij graag voor iets minder, minder mensen met schulden. Immers schulden zorgen niet alleen voor geldzorgen, maar voor allerlei gevoelens van niet welbevinden. Maatschappelijke verantwoordelijkheid houden wij graag eenvoudig: geen woorden, maar daden. Geen manifest, maar actie. Heeft u als leerkracht of basisschool interesse in dit programma? Neem dan contact met ons op en vraag naar Klaas Soellaart

Voorkom een teveel aan onbetaalde facturen

Wanneer u zelf te maken krijgt met een groeiend aantal onbetaalde facturen, dan kan dit uiteindelijk leiden tot financiële moeilijkheden binnen uw bedrijf. Voorkom dit altijd door tijdig actie te ondernemen. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag wanneer u klanten heeft die de factuur niet betalen. Plaats uw opdracht online of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.

42 schulden mbo studenten

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.