Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: de sociale zone van 'anderhalve meter' versterkt de onderlinge aantrekkingskracht..

 

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Steeds meer jongeren met hoge schulden [CBS]
25-10-2019

 Studenten komen financieel steeds vaker in zwaar weer terecht. Niet alleen stijgt het aantal studenten en oud-studenten met een schuld, maar ook de gemiddelde schuld per student stijgt. Het CBS heeft vastgesteld dat de totale studieschuld dit jaar naar een bedrag van 19,3 miljard euro is gestegen. Dat is een toename van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds 2015, toen het nieuwe leenstelsel voor studenten werd ingevoerd, stijgt de studieschuld jaarlijks.

Nu eindigen de meeste studenten hun studie met een flinke schuld die als een blok aan hun been hangt. Zeker 10.000 jongeren tussen de 18 en 24 jaar lopen bij de schuldhulpverlening. De hoge kosten van een studie en de schulden hebben ook haar invloed op het betaalgedrag van jongeren. Steeds meer jongeren lukt het niet om op tijd hun rekeningen te betalen. Voor organisaties en bedrijven een risico als zij op afbetaling leveren.

Flinke studieschuld per (oud-)student

De gemiddelde studieschuld per (oud-)student is flink gestegen in de afgelopen jaren. In 2015 was er nog sprake van een bedrag van 1.300 euro. Een bedrag dat nog heel goed te overzien is. Nu, in 2019, zijn er veel meer (oud-)studenten met een studieschuld. Het aantal is namelijk toegenomen met maar liefst 388.000 personen. De gemiddelde studieschuld bedraagt 13.700 euro, een bedrag dat vanzelfsprekend veel lastiger weg te werken is wanneer het werkende leven eenmaal begonnen is.

Kleinere stijging van de totale studieschuld

In 2019 steeg de studieschuld met 11 procent ten opzichte van 2018. Dit is een behoorlijk percentage, maar toch is er sprake van een kleinere stijging ten opzichte van voorgaande jaren. De jaarlijkse stijging van de studieschuld lag tussen 2012 en 2015, dus vóór het invoeren van het nieuwe leenstelsel, tussen de 7 en 8 procent. Dit percentage steeg naar de 9 procent in 2016 en naar 11 procent in 2017. In 2018 werd een stijging gezien van maar liefst 13 procent ten opzichte van 2017. De groei is dus iets kleiner geworden.

Hoe kunnen studenten een studieschuld voorkomen?

Studenten lenen steeds jonger en dit leidt tot een steeds grotere studieschuld. Studenten kunnen zelf een aantal dingen doen om een studieschuld te voorkomen. Op de eerste plaats is het altijd goed om eerst te kijken of er in de eigen omgeving leenmogelijkheden zijn. Studenten kunnen ook zo veel mogelijk geld uit een bijbaan halen en daarnaast alleen lenen als het echt niet anders kan. Ook is het raadzaam om geen lease-producten te kopen, maar het totale bedrag in één keer te voldoen. Het DUO kan studenten adviseren en informatie bieden over leningen en schulden.

Facturen blijven openstaan bij bedrijven

Bedrijven die zich richten op de jongere doelgroep, of zelfs specifiek op studenten, merken ook dat facturen langer open blijven staan of helemaal niet betaald worden. Deze bedrijven kunnen hierdoor in de financiële problemen raken.

Heeft u te maken met klanten die niet betalen? Willems Incasso uit Utrecht helpt u graag. Wij nemen u de vordering uit handen op professionele wijze. Voor meer informatie of advies kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

Via Willems Return ondernemen wij actie om iets te doen aan en voor die steeds groter wordende groep van 'mensen met schulden'.

43 schulden studenten

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input