Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Wettelijke maximale betaaltermijn vaak niet nageleefd
26-8-2022

Sinds 1 juli zijn grotere bedrijven (MKB’ers) wettelijk verplicht om de facturen van kleinere ondernemers binnen een kortere termijn te betalen. De wettelijke maximale betaaltermijn is bijgesteld van 60 dagen naar 30 dagen. Door de maximale betaaltermijn te verkorten zou het ondernemingsklimaat moeten verbeteren. Helaas blijkt dat veel grotere bedrijven nog altijd te laat betalen.

De aanpassing van de wettelijke maximale betaaltermijn is om meerdere redenen gedaan door het kabinet. Het zijn vaak de grotere bedrijven die te laat betalen aan kleinere ondernemingen, hierdoor komen zij vaker in de financiële problemen. Met deze wetgeving zou het ondernemingsklimaat moeten verbeteren tussen zzp en mkb. Met de nieuwe wet ontstaan er meer mogelijkheden op het gebied van investeringen en het optimaliseert de liquiditeit. Helaas blijkt uit onderzoek dat grotere bedrijven nog altijd te laat betalen.

Onderzoek naar betalingen aan ZZP’ers

De Knab Bank heeft onderzoek gedaan onder meer dan 500 Nederlandse ZZP’ers, met als belangrijkste doel om vast te kunnen stellen hoe snel zij facturen betaald krijgen van grotere ondernemingen. De resultaten liegen er niet om. Maar liefst 49 procent van de deelnemende zelfstandigen gaf aan in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met opdrachtgevers die de factuur niet binnen de afgesproken termijn betaalden.

Het blijkt ook dat de grotere bedrijven hier diverse excuses voor gebruiken. Zo krijgt de ZZP’er vaak te horen dat een vakantie zorgt voor een vertraging in de betalingen. Andere excuses zijn dat de factuur ‘is blijven hangen in het systeem’ en dat het bedrijf zelf facturen nog niet betaald heeft gekregen. Dit soort excuses horen wij ook vaak als smoesjes bij een debiteur.

Grootste problemen met grote bedrijven

De meeste ZZP’ers die te maken hebben met facturen die open blijven staan, zijn ZZP’ers die zaken doen met grotere ondernemingen. Van deze groep heeft maar liefst 60 procent in het afgelopen jaar te maken gehad met wanbetalers. Kijken we naar de groep ZZP’ers die uitsluitend voor kleinere bedrijven werken, dan ligt dit percentage op 40 procent. Dit geeft duidelijk aan dat het vooral de grotere bedrijven zijn die niet binnen de afgesproken betaaltermijn betalen.

Het belangrijkste bijkomende nadeel voor de ZZP’er is wel dat er veel tijd verloren gaat aan het versturen van herinneringen en het achter betalingen aan gaan. Zeker de ZZP’er kan deze tijd wel beter invullen met het uitvoeren van declarabele opdrachten.

Is een langere betaaltermijn de oplossing?

ZZP’ers hanteren het liefst een korte betaaltermijn. Een groot deel van de ZZP’ers hanteert een betaaltermijn van 14 dagen. Het onderzoek laat zien dat bijna de helft van de ondervraagde ZZP’ers, namelijk 47 procent, met tegenzin akkoord is gegaan met een langere betaaltermijn. Hierbij geven zij aan dat hierover vaak niet te onderhandelen is met grote bedrijven. Willen zij de opdracht, dan moeten zij akkoord gaan met een betaaltermijn van vaak maximaal 60 dagen. Nu de nieuwe wettelijk maximale betaaltermijn is ingegaan, bestaat de hoop dat de zaken voor ZZP’ers verbeteren. Nu al geeft 60 procent van de ZZP’ers aan dat zij met deze wetswijziging zijn geholpen.

Laat facturen niet te lang openstaan

Zeker ZZP’ers moeten de financiën goed in de gaten houden. Het uitblijven van de betaling van een grote klant kan immers direct zorgen voor financiële problemen binnen de eenmanszaak. Het is daarom belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer facturen te lang open blijven staan. Heeft u te maken met facturen die maar niet betaald worden, ook niet na meerdere betalingsherinneringen? Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op of dien uw factuur online in.

34 wettelijke betaaltermijn mkb zzp

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.