Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws
28-5-2021

Discussies over betaaltermijnen zijn voor u vast niet nieuw. U wilt zo snel mogelijk uw betaling ontvangen, terwijl de andere partij graag nog even het geld wat langer achter de hand houdt. Bij het sluiten van een deal moet u altijd duidelijke afspraken maken over de betaaltermijn. Standaard is deze vaak 30 dagen, maar de laatste maanden is dit gestegen naar 32 dagen.

Dat blijkt uit de recente MKB monitor van Exact, een grote leverancier van bedrijfssoftware. De standaard betaaltermijn die binnen het MKB wordt gehanteerd bedraagt 30 dagen. Maar nu wordt deze betaaltermijn binnen de meeste sectoren overschreden. Gemiddeld wordt een factuur van het MKB betaald binnen 32 dagen, waarmee de betaaltermijn 2 dagen wordt overschreden. Duidelijk is dat er verschillen bestaan tussen diverse sectoren. Deze nemen wij met u door in dit artikel.

Snelheid van betalen binnen diverse sectoren

De MKB monitor geeft inzicht in snelheid van betalen binnen diverse sectoren. Hieruit blijkt dat de bouwsector het snelst van betalen is. Facturen van het MKB binnen deze sector worden betaald na gemiddeld 29,74 dagen. Dit is binnen de betaaltermijn van 30 dagen. De volgende sector die, na de bouw, het snelst van betalen is, is de handel. Deze sector neemt al gemiddeld 31,13 dagen de tijd om een factuur te voldoen. Daarmee wordt de betaaltermijn van 30 dagen dus al overschreden.

De accountants doen er gemiddeld 31,68 dagen over, de zakelijke & ICT dienstverlening nemen gemiddeld 32,70 dagen de tijd en binnen de productiesector betalen ze een factuur gemiddeld na 33,46 dagen. Met een betaling na gemiddeld 35,62 dagen neemt de horeca op dit moment het langst de tijd om een factuur van het MKB te voldoen. Gezien de huidige economische situatie is dit laatste geen verrassing.

Stijgt of daalt de betaalsnelheid binnen het MKB?

We hebben nu natuurlijk te maken met de impact van de coronacrisis. Experts verwachten nog een faillissementsgolf in de zomer van 2021. Dat bepaalde sectoren meer moeite hebben met het tijdig betalen van facturen is duidelijk te zien aan de cijfers. Het is geen verrassing dat de horeca op dit moment het traagst is van betalen. Deze sector is immers het hardst getroffen door de coronacrisis. In de afgelopen maanden zien we dat de betaalsnelheid afneemt. Facturen van het MKB worden nu minder snel betaald dan een paar maanden geleden. Echter, als we kijken naar het betaalgedrag in de afgelopen drie jaar, dan zien we dat de snelheid van betalen toch toeneemt.

Het halveren van de wettelijke betaaltermijn

De monitor van Exact is gebaseerd op een betaaltermijn van 30 dagen. Op dit moment, mei 2021, is de wettelijke betaaltermijn nog vastgesteld op 60 dagen. Het kabinet heeft echter een wetsvoorstel ingediend om deze vastgestelde betaaltermijn te halveren. Verwacht wordt dat vooral ZZP’ers en kleine ondernemingen hierdoor gemakkelijk in de problemen zullen raken. Tijdens deze coronacrisis betaalden zij een factuur namelijk gemiddeld na 41 dagen. MKB bedrijven zouden door de halvering van de betaaltermijn beter beschermd worden. Daarnaast bestaat er een gat in de financiering voor het bekostigen van werkkapitaal van 55 miljard euro. Dit gat zal worden gedempt door de halvering van de wettelijke betaaltermijn.

Worden uw facturen niet betaald?

Voor bedrijven is het uiteraard belangrijk dat facturen tijdig worden betaald. Facturen die niet binnen de betaaltermijn worden voldaan, kosten geld en vragen opnieuw om een tijdsinvestering. Heeft u facturen die, ook na meerdere herinneringen en aanmaningen, niet worden voldaan? Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over wat wij voor u kunnen betekenen of download onze gratis incassobox!  

21 betaaltermijnen mkb 2021

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.