Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Uitgelegd: hoogte van rente en incassokosten
15-12-2017

Wanbetalers en openstaande facturen zijn een nachtmerrie voor elke ondernemer. Klanten die niet betalen brengen extra werk, zorgen en kosten met zich mee. U moet immers extra mailen en bellen,  aanmaningen versturen en een incassobureau inschakelen om de factuur alsnog betaald te krijgen. Meestal kunt u zulke kosten verhalen op de debiteur. Maar wat kunt u precies verhalen en wanneer? In dit blog vertellen wij u graag hoe het zit met de rente op uw vordering en de incassokosten.

Twee soorten wettelijke rente

Klanten die te laat betalen zijn over het openstaande bedrag rente verschuldigd. In Nederland bestaan daar twee wettelijke varianten voor:

- Wettelijke rente (gericht op de consumentenmarkt)
- Wettelijke handelsrente (van toepassing bij een handelsovereenkomst)

Momenteel (eind 2017) bedraagt de wettelijke rente 2% en de wettelijke handelsrente 8%. Een belangrijk verschil tussen beide soorten rente is dat de wettelijke handelsrente per definitie is verschuldigd. De klant moet deze rente dus ook betalen als er geen aanmaning of ingebrekestelling is verstuurd.

Vastleggen van een contractuele rente

De kosten die u aan een financier moet betalen, liggen vaak hoger dan de wettelijke handelsrente. Het kan daarom wenselijk zijn om van de standaardtarieven af te wijken. In een Business-to-Business verhouding kunnen ondernemers samen een andere contractuele rente afspreken. Deze afspraak wordt doorgaans opgenomen in de algemene voorwaarden.

Per wanneer is de klant rente verschuldigd?

In normale gevallen (wanneer er geen uitzonderingen zijn vastgelegd) is de klant verplicht om te betalen binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur. Gebeurt dit niet, dan is de klant vanaf die termijn rente verschuldigd. In uw brieven kunt u de hoogte van de rente noemen.

Hoeveel incassokosten kunt u vorderen?

Bij te late betaling heeft u het recht om vermogensschade te vorderen. Dit is sinds 1 juli 2012 geregeld in de Wet Incassokosten (WIK). Meestal wordt er een bedrag afgesproken ter hoogte van 15% buitengerechtelijke incassokosten over het openstaande bedrag. In Business-to-Business transacties staat het u echter vrij om andere afspraken te maken.

Als u echter wilt gaan incasseren bij een consumenten, dan zijn dit de wettelijke percentages:
- 15% over de eerste € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering, met een minimum van € 40,-;
- 10% over de volgende € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering;
- 5% over de volgende € 5.000,- van de hoofdsom van de vordering;
- 1% over de volgende € 190.000,- van de hoofdsom van de vordering;
- 0,5% over het meerdere van de hoofdsom met een maximum van € 6.775,-.

Meer weten over rente en incassokosten?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons kantoor op in Utrecht. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen. U kunt ook online uw openstaande factuur indienen.

hoogte van incassorente

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input