Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Hou je dekking hoog!
24-3-2017

Het beslag- en executierecht is, evenals het goederenrecht, statisch van aard. Veel regels en formaliteiten. De praktijk is echter in het geheel niet statisch. Nergens zoveel dynamiek als in de praktijk van de deurwaarder, waarin standpunten en belangen van partijen constant de degens kruisen met de regels van het recht. De slagroom op de taart van het executie- en beslagrecht deelt gerechtsdeurwaarderskantoor Willems graag in een maandelijks te verspreiden praktijkcasus.

Van 100 naar 500

Stel je hebt geld voor je bedrijf nodig. Via bevriende adviseurs wordt je de weg gewezen richting een financier. De relatie wordt afgetast en de financier is bereid om jouw bedrijf geld te lenen. Gezien het risico vraagt hij wel een forse rente en eist dat je persoonlijk meetekent. Je gaat akkoord. Twee weken na deze financiering sta je weer voor de deur van de financier. Je verzoekt om een extra krediet.

De twijfel bij de financier slaat toe. Je hebt echter een goed verhaal en hij gaat overstag. Je krijgt de aanvullende financiering met als extra voorwaarde dat als je niet op tijd terugbetaalt de lening ineens en in zijn geheel opeisbaar is en je naast de rente een boete verschuldigd bent van € 1000,00 per dag.

Je betaalt niet! In totaal heb je € 100.000,00 geleend. Wat gebeurt er?

Het verzet

Het boetebeding ligt zwaar op je maag. Zo zwaar, dat het pijn doet. Je wil er vanaf. Je zoekt echter niet het gesprek met de financier, maar je gaat in de aanval. Het geld is geleend door en voor het bedrijf, niet door jou. Je hebt slechts onder druk meegetekend en dan uitsluitend met de bedoeling borg te staan voor alleen de hoofdsom en niet de rente en boetes. Ook heeft je vrouw geen toestemming gegeven om de lening aan te gaan of jezelf daarvoor borg te stellen. Hup naar een advocaat. Er wordt helemaal niets meer betaald!

Het vonnis

De financier laat zich echter niet kisten. De dagvaarding volgt na eerst een conservatoir beslag op een appartement van jou. De rechter gaat een stukje met je mee. Je hebt wel getekend voor hoofdelijke aansprakelijkheid, maar dit is in de overeenkomst niet goed verwoord. De hoofdelijkheid wordt geconverteerd in een borgstelling, omdat dit naar het oordeel van de rechter de bedoeling van partijen is geweest. Omdat deze borgstelling in het kader van een bedrijfsfinanciering is gegeven, is geen toestemming nodig van je echtgenote.  De rechter laat overigens het boetebeding intact, maar verlaagt het boetebedrag van € 1.000,00 naar € 250,00 per dag.

Conclusie: je bent de sigaar. De procedure heeft twee jaar geduurd en de boete is blijven doortikken. € 100.000,00 geleend, € 450.000,00 terugbetalen. Je appartement ben je in ieder geval kwijt. Je hield je dekking te laag. Nu moet je ook nog de rekening van je advocaat en de proceskosten van de financier betalen. De financier is een slecht mens!

De executie

Je oordeel over de financier wordt nog beroerder op het moment dat wij voor de deur staan om je officieel in kennis te stellen van het vonnis en de aanzegging dat het beslag op je appartement nu executoriaal is geworden. Je meldt direct niet te betalen en dreigt met gerechtelijke stappen tegen de financier. Als het nodig is krijgen ook wij er van langs.

De financier had inmiddels een fors belang, zodat de executie rap vorm kreeg. De verkoop van het appartement werd aangezegd en op verschillende inkomstenbronnen werd beslag gelegd.

Je kreeg dus een paar opdoffers te verwerken, maar bleef om je heen slaan. Betalen zou je niet en als er toch betaald zou worden dan niet meer dan de opbrengst van het appartement. Dat moet voldoende zijn. De financier heeft je bewust een wurgcontract laten tekenen. Je vrouw had moeten meetekenen. Waarom voer je nu weer je vrouw op?

De huwelijkse voorwaarden

Je dacht je zaken goed geregeld te hebben. Je was in gemeenschap van goederen gehuwd, maar hebt staande huwelijk de gemeenschap verdeeld. Alles op naam van je vrouw. Villa, vakantiehuizen, aandelen in vennootschappen. Alleen dat appartement niet. Achteraf stom natuurlijk!

De wroeter van Willems zag je echter te laat. Die vraagt de huwelijkse voorwaarden op en ziet dat deze tot stand zijn gekomen, nadat je het geld hebt geleend. Dus op een moment dat de gemeenschap nog bestond.

Je dekking is weg, je ziet de rechtse hoek aankomen en weet: ik ga knock-out.

12 dekking

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input