Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Een terugblik op de eerste twee jaar WHOA
01-8-2023

In het begin van 2021 werd een invloedrijke wet, de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), geïmplementeerd. Deze bracht aanzienlijke veranderingen voor ondernemers en schuldeisers. Deze wet, ontworpen om bedrijven te helpen bij het voorkomen van een faillissement, heeft een aanzienlijke impact gehad sinds de introductie. We zijn nu twee jaar verder, welke lessen kunnen we trekken?

Sinds de invoering van de WHOA is er veel gebeurd, en het is tijd om terug te blikken op de eerste twee jaren. De Rechtspraak publiceerde onlangs een verslag over de WHOA en de belangrijkste punten nemen wij met u door. In dit artikel leest u die.

De kracht en het doel van de WHOA

De WHOA werd geïntroduceerd met een duidelijk doel: het ondersteunen van bedrijven die te maken hebben met de dreiging van faillissement. De WHOA biedt bedrijven de mogelijkheid om een onderhands akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders, wat kan resulteren in een herstructurering van hun schulden. Dit is bedoeld om bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren, te helpen overleven.

Dit is, volgens de ontwerpers van de wet, een win-win voor alle betrokken partijen. Het stelt bedrijven in staat hun activiteiten voort te zetten en minimaliseert de verliezen voor schuldeisers die anders zouden optreden in het geval van een volledig faillissement. Klinkt goed, maar veel schuldeisers zullen fors moeten inleveren op hun vordering als ze een WHOA voorstel krijgen.

WHOA in actie: De afgelopen twee jaar

De afgelopen twee jaar heeft de WHOA bewezen een effectief en krachtig instrument te zijn. Bedrijven van alle groottes en uit verschillende sectoren hebben de kansen aangegrepen die deze wet biedt om hun financiële problemen aan te pakken.

De WHOA is echter complex om op te starten, met specifieke wettelijke vereisten en procedures die moeten worden gevolgd. In de jaren 2021 en 2022 zijn er in totaal 293 startverklaringen ingediend (na correctie voor clusters van bedrijven, zijn er 203). Deze cijfers laten zien dat de WHOA een actief en veelgebruikt instrument is binnen het Nederlandse insolventierecht.

Veel bedrijven stonden op het randje van faillissement, maar vonden een uitweg dankzij de WHOA. Ze hebben met succes onderhandeld met hun schuldeisers en aandeelhouders, waardoor ze hun schulden konden herstructureren en een faillissement konden afwenden. Hierdoor konden ze hun bedrijfsactiviteiten voortzetten en banen behouden.

Vooruitzichten voor de WHOA in 2023

Het jaar 2023 belooft interessant te worden voor de WHOA. Er zijn al 51 startverklaringen ingediend en we zien een trend waarbij er in meer zaken meerdere beslissingen van de rechtbank worden gevraagd dan in de afgelopen twee jaar. Dit wijst erop dat de omvang van de zaken die aan de rechtbank worden voorgelegd, groeit.

WHOA: vloek of zegen?

De WHOA heeft zich bewezen als een krachtig hulpmiddel voor bedrijven in moeilijkheden. In slechts twee jaar tijd heeft de wet vele bedrijven gered van een faillissement en de Nederlandse economie ondersteund. Maar de WHOA is meer dan alleen een reddingsboei.

Als uw bedrijf financiële problemen ondervindt, of als u een schuldeiser bent die geconfronteerd wordt met een in nood verkerende debiteur, neem dan contact op met ons team van experts bij Willems Gerechtsdeurwaarders. Wij kunnen u begeleiden door het proces van de WHOA en samen de beste oplossingen zoeken. Samen kunnen we zorgen voor een veilige toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op.

08 whoa na twee jaar

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.