Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Gelijk halen bij rechter goedkoper voor kleine vorderingen
29-1-2021

Het overgrote deel van alle facturen is lager dan 1500 euro. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen, diensten van zzp’ers en verbruiksartikelen die op nabetaling worden geleverd. Bij het uitblijven van een betaling zijn die kleinere openstaande vorderingen voor veel ondernemers een echte doorn in het oog. De kosten voor de gerechtelijke procedure zijn te hoog om het de moeite waard te maken. Hierdoor worden de kleinere vorderingen die open blijven staan vaak maar als verlies genomen. Op jaarbasis kunnen deze kleinere bedragen toch een behoorlijk verliesbedrag vormen.

Het ondernemen van gerechtelijke stappen bij kleinere vorderingen is per 1 januari 2021 goedkoper geworden, waardoor het nu voor ondernemers wél de moeite waard is om met kleinere vorderingen aan de slag te gaan. In dit artikel nemen we de nieuwe griffierechten met u door.

De griffierechten zijn verlaagd

Er moeten aan de rechtbank altijd griffierechten worden betaald bij het opstarten van een gerechtelijke procedure. De hoogte van het bedrag aan griffierechten wordt bepaald door de hoogte van de betreffende vordering. Er gold altijd een bedrag van 499 euro aan griffierecht voor vorderingen met een bedrag tussen de 501 euro en de 12.500 euro. Voor vorderingen van nét boven de 500 euro was het opstarten van de procedure daarmee zeker niet de moeite waard voor ondernemers. De nieuwe griffierechten zien er als volgt uit:

  • tot en met 500 euro: 124 euro
  • van 500 euro tot en met 1.500 euro: 312 euro
  • van 1.500 euro tot en met 2.500 euro: 354 euro
  • van 2.500 euro tot en met 5.000 euro: 472 euro
  • van 5.000 euro tot en met 12.500 euro: 672 euro
  • van 12.500 euro tot en met 25.000 euro: 1.342 euro

Verlaging van facturen die moeten worden afgeboekt

De eerder zeer hoge kosten aan griffierechten voor relatief kleine vorderingen zorgden voor een hoog aantal facturen dat door ondernemers werd afgeboekt. Zeker ondernemers in het MKB lieten de laatste jaren een flinke toename aan afgeboekte facturen zien. Het doel van de nieuwe griffierechten is dan ook vooral het omlaag brengen van het aantal van juist die facturen die worden afgeboekt door ondernemers.

Voor kleinere vorderingen wordt het nu meer de moeite waard om er toch een gerechtelijke procedure voor op te starten, waardoor het afboeken van kleinere vorderingen minder voor zal komen. Natuurlijk kunnen wij u begeleiden bij uw openstaande facturen en deze eventueel doorzetten naar een gerechtelijke procedure.

Hogere griffierechten voor hogere vorderingsbedragen

Voor kleinere vorderingen zijn de griffierechten dus een stuk verlaagd, maar voor de hogere vorderingsbedragen zijn de griffierechten juist verhoogd. De bedragen lopen harder op wanneer het te vorderen bedrag boven de 25.000 euro ligt. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe griffierechten alleen gelden voor facturen die aangeboden zijn ná 1 januari 2021.

Boek kleine vorderingen niet zomaar af

Het is soms veel eenvoudiger om kleine facturen gewoon af te boeken. Een enkele kleinere factuur is dan ook niet heel vervelend voor het gemiddelde bedrijf. Toch gaat het in de praktijk op jaarbasis om aardig wat kleinere facturen die zomaar worden afgeboekt. Uiteindelijk ontstaat er een behoorlijk verlies voor het bedrijf. Voorkom dit en boek kleinere facturen niet zomaar af. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag wanneer u niet betalende klanten heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

04 rechter griffiekosten zzp mkb

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input