Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: transpauper.

U bent hier: Home Nieuws 23% van bedrijven doet geen zaken met vreemde valuta
10-6-2022

Een nieuwe klant meld zich en wil betalen met Britse ponden, Dirham, Turkse Lira of Roebels… doet u hier zaken mee? Betalingsbank Banking Circle heeft hier recent onderzoek naar gedaan. Gevraagd werd aan ondernemers of zij bereid waren om zaken te doen met ondernemingen die gebruik maken van vreemde valuta. Van de ondervraagden deed 23% geen zaken met vreemde valuta. Zit u bij deze groep of is het voor u geen probleem? En hoe zit het met als de betaling helemaal niet komt? Is een buitenlands incassotraject de kosten en tijd waard?

In dit blog nemen we het onderzoek van Banking Circle met u door. Voor dit onderzoek werden meer dan 500 eindverantwoordelijken en financieel (mede)beslissers ondervraagd. Het blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse ondernemingen, namelijk 23 procent, geen zaken wil doen met ondernemingen die vreemde valuta hanteren.

Beperkingen op het gebied van internationale groei

Tijdens de coronapandemie zijn consumenten wereldwijd meer online zaken gaan doen. Dit heeft ertoe geleid dat meer bedrijven ook op internationaal niveau zijn gaan handelen. Zo hebben meer webwinkels geconstateerd dat zij vaker bestellingen naar het buitenland sturen. In de meeste gevallen ging dit wel om bestellingen binnen Europa, waarbij de betalingen gewoon in euro’s plaatsvonden. Van de Nederlandse bedrijven geeft ruim een kwart, namelijk 28 procent, aan alleen zaken te willen doen met landen waarin men betaalt met de euro. Het mijden van vreemde valuta zorgt volgens een kwart van de financieel verantwoordelijken wel voor een beperking op het gebied van internationale groei.

Wat vinden de financieel verantwoordelijken?

Het onderzoek laat meer resultaten zien dan alleen het feit dat veel bedrijven in internationale groei worden beperkt door het mijden van vreemde valuta. Bijna een derde van de ondervraagde financieel verantwoordelijken, namelijk 33 procent, geeft aan dat internationaal zaken doen lasten met zich meebrengt. Deze professionals zijn van mening dat dit ervoor zorgt dat het bedrijf geen gebruik maakt van het volle potentieel van de onderneming. De bedrijven die wel bereid zijn om zaken te doen met partijen die vreemde valuta gebruiken, stellen hier in de meeste gevallen bepaalde voorwaarden aan. Meer dan een derde, 36 procent, geeft aan zaken te willen doen in maximaal drie vreemde valuta. Ook dit legt weer de nodige beperkingen op.

Risico vreemde valuta

De zorgen lopen erg uiteen als het gaat om internationaal zaken doen met vreemde valuta. Een deel van de bedrijven is vooral bang dat facturen door buitenlandse partijen niet worden voldaan en dat er geen mogelijkheden zijn om de facturen wel betaald te krijgen in een vreemde valuta. Er is ook een deel van de professionals dat vooral aangeeft zich zorgen te maken over de grotere hoeveelheid administratie. Zij zijn vooral bang dat het een behoorlijke toestand wordt om alles goed te regelen voor en met de belastingdienst. Dit heeft dan weer vooral te maken met het feit dat zij onvoldoende op de hoogte zijn van de geldende regels op dit vlak.

Ook het feit dat sommige valuta in enkele dagen erg kunnen fluctueren in waarde ten opzichte van de euro is zorgelijk. Een mooi voorbeeld hiervan is de Turkse Lira. Deze munt is ten opzichte van de euro bijna gehalveerd in waarde in één jaar tijd. Waar de koers in juni 2021 nog op 0,10 euro stond is 1 TL nu nog maar 0,056 euro waard.

23 koers Turkse Lira

Leg uw bedrijf geen onnodige beperkingen op

Internationaal handelen is gewoner geworden en zelfs in opkomst. Het is belangrijk om als organisatie een beleid te vormen over niet EU-klanten. Legt u uw bedrijf en sales mensen geen beperkingen op als het gaat om groei of bent u kritischer. Juist in deze tijd is groei belangrijk, maar een niet betalende klant kan het nettoresultaat flink drukken.

Krijgt u te maken met klanten die niet betalen, of heeft u facturen die eindeloos open blijven staan? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht graag voor u klaar. Ook bij internationale conflicten kunnen wij u vaak helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat wij precies voor u kunnen betekenen.

23 buitenlandse valuta ondernemen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.