Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Business of finance controller; wat bent u?
18-3-2022

Bent u een business controller of een finance controller? Dit lijkt misschien een vreemde vraag. Uw functie staat immers duidelijk op uw arbeidscontract. Toch, in de praktijk blijkt maar al te vaak dat business controllers vaak de taken van finance controllers uitvoeren. De functies worden gemakkelijk verward en daarmee nemen business controllers het volledige takenpakket van de finance controllers over.

Bent u eigenlijk een business controller, maar bent u vaak bezig met de financiën en het monitoren van de geldstromen? Dan is het goed mogelijk dat u eigenlijk wordt ‘neergezet’ als finance controller. Is dit wenselijk en wilt u zich wel bezighouden met de niet betalende klanten?

Waar komt de verwarring ineens vandaan?

De verwarring is er niet altijd geweest. Finance controllers focussen zich op het financiële gedeelte, terwijl business controllers zich focussen op de toekomst van de gehele organisatie. Een controller zorgt ervoor dat de organisatie weerbaar en wendbaar is. Een duidelijk verschil. De laatste jaren hebben we veel te maken gehad met uitdagingen waar we niet eerder voor hebben gestaan, en deze uitdagingen blijven zich ophopen. Hierdoor is de rolverdeling niet meer zo zwart-wit als deze jarenlang is geweest.

Denk aan lockdowns, tekorten aan grondstoffen, logistieke problemen, prijsstijgingen en politieke onzekerheden. Vooral controllers zijn druk met het oplossen van dergelijke uitdagingen. Continuïteit is belangrijk en vraagt om een goede samenwerking tussen interne en externe partijen, maar ook om focus op financieel en niet-financieel gebied. Juist dit verschil zorgt ervoor dat de business controller ook steeds vaker bezig is met de taken van de finance controller.

Business controllers hebben een accountants verleden

We zien vaak dat business controllers in de praktijk een finance achtergrond hebben. Business controllers hebben in de meeste gevallen een accountantsverleden. Hierbij gaat het vaak over werkzaamheden op het vlak van analyse, rapporten over budgetten en verantwoordingsinformatie. Dit verleden kunnen zij in de boardroom met het MT vaak moeilijk loslaten.

Op dit punt nemen business controllers de financiële discussie vaak over, waardoor zij minder bezig zijn met de strategische toekomst van het bedrijf. Ze nemen graag wat taken over waar de finance controller verantwoordelijk voor is.

De toekomst heeft aandacht nodig

Wanneer business controllers zich meer bezighouden met de taken van finance controllers, dan vergeten zij te focussen op de toekomst van het bedrijf. Zij zijn te actief met het verleden en het heden, terwijl zij juist bezig moeten zijn met de toekomst. Het jaar 2022 wordt een uitdaging binnen veel bedrijven, waardoor het extra belangrijk is dat elke controller zich houdt bij zijn of haar eigen takenpakket.

Bewaak de financiën extra in 2022

Het jaar 2022 brengt vooral heel veel uitdagingen met zich mee, waaronder prijsstijgingen, tekorten aan grondstoffen, bevoorradingsproblemen en logistieke problemen. De politieke onzekerheid in Oost-Europa draagt ook niet bij aan de stabiliteit. Naar verwachting volgen er dit jaar meer faillissementen en betalingsachterstanden, vooral omdat er ook meer risico’s bestaan door facturen die niet betaald worden.

Het advies luidt dan ook om de financiën extra te bewaken. Heeft u als business of finance controller te maken met een te hoog aantal niet betalende klanten? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Ons team aan ervaren juristen en incassospecialisten gaat graag voor u aan de slag!

11 finance business controller

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input