Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Financieel weerstandsvermogen bij MKB op laag niveau
28-1-2022

We mogen stellen dat het jaar 2021 voor veel MKB ondernemers weer een rumoerig jaar is geweest. Zekerheden lijken binnen veel bedrijven op dit moment een cadeautje te zijn. Na een slecht eerste halfjaar in 2021 leek er een uitstekend uiteinde te worden, waarin veel MKB’ers zich wisten te herpakken. Dit lijkt positief nieuws, maar de statistieken liegen er niet om. Het weerstandsvermogen bij MKB’ers ligt op een te laag niveau en dat brengt risico’s met zich mee.

Onderzoek door de KB-Index

De KB-Index, ook wel de Kleinbedrijf Index, is een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht. Voor de vierde keer werd er een onderzoek uitgevoerd, waaraan ruim duizend ondernemers hebben meegedaan, om vast te stellen hoe het ervoor staat met de deze ondernemers.

Het onderzoek laat zien dat er sprake is van negatieve buffers en ondernemerslonen die (te) laag liggen. Dit betekent dat veel ondernemers in de financiële gevarenzone zitten. De kwartaalcijfers van het derde kwartaal van 2021 zouden iets anders doen vermoeden. Het aantal sluitingen van bedrijven daalde van 4 naar 2,6 procent en de continuïteit verbeterde. Alle sectoren wisten in dat kwartaal boven het omzetniveau van vóór corona (2019) te presteren en de omzetindex bleef gelijk.

Minder positief dan het lijkt

De bovenstaande statistieken doen al snel vermoeden dat het eigenlijk heel goed gaat met de MKB-professionals, maar niets is minder waar. Het is namelijk zo dat een groot deel van de ondernemers privégeld, investeringsreserves of pensioenreserves heeft gebruikt om te voorkomen dat zij in de rode cijfers belanden. De schuldenpositie werd dus verkleind door eigen tegoeden in te leggen en dit kan, zeker op de langere termijn, voor problemen zorgen.

Daarnaast kunnen we ook stellen dat het ondernemersloon veel te laag ligt. We hebben het dan over een beloning die bij 36 procent van de ondernemers onder bijstandsniveau ligt. De solvabiliteit wordt beïnvloed door de combinatie van het uitkeren van een te laag ondernemersinkomen en het inleggen van privévermogen.

4 weestandsindex mkb corona

De solvabiliteit daalt verder

Wanneer we eens goed naar het onderzoeksrapport kijken, dan zien we dat de solvabiliteit, ook wel de weerstandsindex, verder daalt. Aan het einde van het derde kwartaal van 2021 had meer dan een kwart van de ondernemers, namelijk 28 procent, een negatief vermogen. Dit betekent ook dat er bij deze ondernemers geen tegoeden meer beschikbaar zijn voor het opvangen van financiële tegenvallers.

De vraag naar het corona-overbruggingskrediet groeit dan ook, waarbij er steeds meer aandacht moet worden besteed aan de zogenaamde levensvatbaarheid van de onderneming. MKB-professionals doen er goed aan om te investeren in het ontdekken van regelingen die financieel voordeel opleveren. Er zijn vaak subsidies en fiscaal gunstige investeringen die onbenut blijven, eenvoudigweg omdat de MKB’ers er geen weet van hebben.

Openstaande facturen vergroten het probleem

Een groot deel van de MKB’ers heeft ook te maken met facturen van klanten die open blijven staan. Dit zorgt voor extra druk op de cashflow en de invloed die hierop kan worden uitgeoefend kent grenzen. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag als facturen niet betaald worden. Heeft u klanten die de factuur niet betalen? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen.

4 financieel mkb laag

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input