Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Monitor Schuldhulpverlening na twee jaar weer stabiel
16-10-2020

Het aantal huishoudens dat te maken heeft met problematische schulden ligt in Nederland op 8%. Dat heeft het CBS in augustus 2020 onderzocht. Deze gezinnen krijgen vaak hulp van allerlei instanties om het hoofd boven water te houden en de schulden af te lossen. Denk bijvoorbeeld aan: budgetcoaches, wijk bemiddelaars, schuldhulpverleners, projectmanagers, schuldmaatjes enz.. Wat kost dit allemaal en staan de kosten in verhouding tot het resultaat? Of mag die afweging niet gemaakt worden?

“Schuld is net een zoekgeraakt pakketje. Iedereen is er druk mee.”

Minder schade door Schuld

De Rabobank heeft afgelopen zomer opdracht gegeven tot het uitvoeren van een onderzoek genaamd ‘Minder schade door schuld’. Het doel was op de eerste plaats om vast te stellen hoeveel schade er ontstaat door het innen van problematische schulden. Daarnaast kan het onderzoek ook worden gebruikt om te ontdekken wat er gedaan kan worden om de kosten door deze schulden omlaag te brengen. De cijfers liegen er niet om. In ons land moet er jaarlijks 3 miljard euro aan problematische schulden worden geïnd. De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden zijn vastgesteld op maar liefst 17 miljard euro!

Extreem groot bedrag aan weggegooid geld

Elk jaar wordt er dus 17 miljard euro aan kosten gemaakt voor het oplossen van problematische schulden met een totale waarde van 3 miljard euro. Hier komt nog bij dat het innen van deze schuldbedragen in de meeste gevallen niet succesvol blijkt. Slechts enkele miljoenen euro’s van de totale 3 miljard euro worden uiteindelijk werkelijk geïnd. Het duurt ook nog eens jaren voordat een relatief klein deel van de problematische schulden uiteindelijk is geïnd. We hebben het dan over een tijdsbestek van 5 tot 6 jaar. Eigenlijk mag er wel gesteld worden dat er een extreem groot bedrag wordt weggegooid. Dit moet anders kunnen!

Grote gevolgen voor beide kanten

Wanneer het gemiddeld genomen 5 tot 6 jaar duurt voordat problematische schulden zijn geïnd, dan betekent dit natuurlijk dat het even lang duurt voordat een huishouden verlost is van de problematische schulden. Schuldeisers maken zeer hoge kosten voor het innen van de schuldbedragen, maar zij zijn niet de enigen die de gevolgen van deze lange termijn merken. De huishoudens zitten in deze lange periode in financieel zeer zwaar weer. Dit resulteert in meer ziekteverzuim op school en op het werk, in hogere zorgkosten, een lagere arbeidsparticipatie en ronduit ernstige armoede. Het met de helft verkorten van de duur van 5 tot 6 jaar zou al een groot verschil maken, voor beide partijen.

“Schuldhulp kenmerkt zich door veel kosten en weinig baten”

Verkorten van de schuldenafhandeling

De schuldenafhandeling duurt op dit moment gewoonweg veel te lang concluderen de onderzoekers. Het is belangrijk om de duur van 5 tot 6 jaar te verkorten naar 2 tot maximaal 3 jaar. Hierdoor zouden schuldeisers minder kosten hoeven maken en hoeven huishoudens aanzienlijk minder lang in armoede hoeven te leven. Een register voor schuldenafhandeling zou helpen om de zaken te versnellen, wat dus voordelen biedt voor beide partijen. Schulden ontstaan in de meeste gevallen door niet verwijtbare zaken, zoals overmacht of pech. Wanneer de capaciteit voor terugbetalen hierdoor erg laag is, dan moet er sneller over worden gegaan op kwijtschelding. Er zijn meerdere maatregelen opgesteld die ervoor zouden zorgen dat de afhandelingstijd wordt gehalveerd. Deze zijn te vinden in het onderzoek (zie de link hierboven). Hierdoor blijven de maatschappelijke kosten aanzienlijk lager en kunnen huishoudens sneller weer ademhalen. De maatregelen zijn inmiddels aan het kabinet voorgelegd.

Snelle actie bij facturen die onbetaald blijven

Als bedrijf wilt u dat uw facturen zo snel mogelijk worden betaald. Huishoudens die met schulden te maken hebben willen hier uiteraard zo snel mogelijk vanaf. Het is belangrijk om te zorgen voor een snelle en passende afhandeling van schulden. Heeft u een niet betalende klant? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij nemen de vordering graag van u over en gaan er direct mee aan de slag.

42 kosten problematische schulden

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.