Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Ga het gesprek aan met ondernemers met beginnende geldproblemen
18-6-2021

Ondernemers met beginnende geldproblemen hebben vaak een helpende hand nodig om te voorkomen dat de schulden uitgroeien tot ernstige problemen. Wanneer u als ondersteuner, businesscoach of collega van een ondernemer merkt dat de ondernemer financieel in moeilijkheden komt, dan kunt u dé factor zijn die erger voorkomt. Hoe pakt u dit precies aan? Het belangrijkste is om het gesprek aan te gaan met de betreffende ondernemer. Het Nibud heeft speciaal voor dit doel enkele hulpmiddelen in het leven geroepen, namelijk de Gesprekshandreiking en de Signaalkaart. In dit blog bespreken we die met u.

Voor wie zijn deze hulpmiddelen bedoeld?

De Gesprekshandreiking en de Signaalkaart van het Nibud zijn bedoeld voor twee doelgroepen. Op de eerste plaats zijn dit de ondersteuners van ondernemers. Hierbij kan worden gedacht aan alle professionals die contact hebben met de ondernemers vanuit een ondersteunende functie. Dit kunnen bijvoorbeeld belangenbehartigers, opdrachtgevers, klanten, boekhouders en adviseurs zijn. Op de tweede plaats zijn dit de werkgevers zelfs. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan bedrijfsmaatschappelijk werkers, teamleiders en HR-managers. Onder ondernemers vallen ook de ZZP’ers, die soms nog (deels) in loondienst zijn.

Wat is het doel van de Gesprekshandreiking en de Signaalkaart?

De Gesprekshandreiking heeft als belangrijkste doel het bieden van de juiste handvatten voor het aangaan van het gesprek over de beginnende geldproblemen. De Signaalkaart is bedoeld om signalen te zien die op geldproblemen kunnen duiden. Deze kaart bevat een lijst met belangrijke signalen die kunnen worden opgemerkt. Deze twee hulpmiddelen gecombineerd bieden dus wat nodig is om beginnende geldproblemen te signaleren en om hier op de juiste wijze een gesprek over aan te gaan. Daarnaast biedt het ook tips voor doorverwijzing naar de juiste organisaties voor hulp en ondersteuning.

De Gesprekshandreiking en de Signaalkaart zijn gratis te downloaden op de website van het Nibud.

Geldproblemen komen vaak voor binnen bedrijven

Geldproblemen komen overal voor, zowel onder ondernemers als onder werknemers die actief zijn voor deze ondernemers. Het Nibud deed onderzoek naar de aanwezigheid van financiële moeilijkheden. Hieruit blijkt dat bij ongeveer 60 procent van de Nederlandse bedrijven mensen aanwezig zijn die geldproblemen hebben. Dit is een behoorlijk percentage. Het dagelijks functioneren wordt hier op negatieve wijze door beïnvloed, zowel op het werk als in de privésfeer. Door gebruik te maken van de Gesprekshandreiking en de Signaalkaart kan worden voorkomen dat geldproblemen verder groeien tot zij niet meer te overzien zijn.

Een gezonde cashflow is alles voor ondernemers

Ondernemers en DGA’s zijn kwetsbaar, vooral doordat zij altijd te maken hebben met wisselende inkomens en de bijbehorende financiële onzekerheden. De coronacrisis heeft laten zien hoe kwetsbaar ondernemers kunnen zijn als het goed mis gaat, ook wanneer zij voorheen sterk stonden.

Het is aan u als ondernemer om uw cashflow gezond te houden. De cashflow komt in gevaar wanneer het aantal onbetaalde facturen oploopt. Voorkom dit door vorderingen tijdig uit handen te geven. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat hierin graag voor u klaar. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie of advies.

24 mkb betaalproblemen geldzorgen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.